Návnady pro dravce

- vábení, balabáni, budky, krmítka...

Návnady pro dravce

Příspěvekod Jirkab » 12 říj 2010, 21:25

Mám v úmyslu vybudovat pevný kryt, na focení dravců, případně krkavcovytých za použití návnady. Místo mám vyhlédnuté, jen nevím jak zabezpečit pravidelný přísun potravy, aby si ptáci zvykli. Od pár soukromníků mám přislíbeno, že mě dají třeba uhynulého králíka či slepici, ale to bych taky mohl čekat hodně dlouho. Napadlo mě oslovit nějakou drůbežárnu, ale nevím jak to je třeba s hygienou, jestli tohle můžou vůbec dávat a jestli taky já můžu bez nějakého povolení někde na poli "válet" uhynulá zvířata - aby na mě někdo "nevlítnul". Nemáte s tímto někdo zkušenosti?
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
Jirkab
VIP

Vlastním jménem: Jiří Bartoš

Návnady pro dravce

Příspěvekod stugent » 13 říj 2010, 00:24

Zkušenosti nemám, každopádně úmyslné nastražení újedi je protizákonné. Je to porušení nějakých hygienických norem a také nakládání s uhynulými zvířaty. Vím, že myslivci újedi přesto dávají, ale nejsem si jistý, jestli nemají nějakou výjimku.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
stugent
VIP

Vlastním jménem: Rudolf Linhart

Návnady pro dravce

Příspěvekod Indian » 13 říj 2010, 06:22

MNám pocit, že újeď sama o sobě protizákoná není. Hospodářská zvířata tam však být nesmí!

Asi ani ujed s pravidelným přísunem bych radsi nedelal.... je to o prusvih jak s myslivcem, tak s verejnosti:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Indian
VIP

Vlastním jménem: Michal Pešata

Návnady pro dravce

Příspěvekod hilgertom » 13 říj 2010, 08:27

Musíš to udělat na co nejodlehlejším místě, aby ji lidi nevyčmuchali : crazy:

Anebo si to udělej na svým pozemku a ať ti ostatní pobozkají riť

Tady je o tom něco napsanýho http://www.selmy.cz/ochrana/hlidky/co-delaji-vlci-a-rysi-hlidky/ujede/

Další info: Lov na újedi

Tento lov patří mezi skupinu lestných lovů. Probíhá podobně jako čekaná, jen k přilákání zvěře se používá návnad, kterou tvoří tělo nebo část uhynulé nebo ulovené zvěře (velké šelmy). Může se ale používat i rostlinná potrava (vařené brambory), např. pro lov černé zvěře. Místo lovu se pak nazývá újediště. Velikost újedi se liší podle druhu zvěře, která je lovena (na medvěda se jako újeď používá např. kůň, kdežto na černou zvěř stačí pár vařených brambor). V každém případě je podle zákona nutné po lovu újeď odklidit. Tento způsob lovu je velmi obtížný a je potřeba hodně trpělivosti, protože v některých případech trvá i několik dní.

Další"Kolegyně, já už jsem to psal v minulosti, zjednodušeně řečeno je každé, i sebenepatrněnjší újediště skutečně porušením § 49 vet. zákona. Viděno suchou literou zákona ho rovněž porušíte, když hodíte šlupku ze salámu do popelnice, protože to je vedlejší živočišný produkt a ne komunální odpad. Nicméně tam se snad dostat nechceme. Praxe je taková, že a priori ctíme účel zákona a ten jest předcházení vzniku nákaz zvířat a lidí a pokud tedy se hážou drobné části vývrhu do kameninové trubky například a na jaře se to zasanuje, tak je usus takové jednání nepostihovat. Jinak ovšem je, pokud někteří soudruzi vyváží nafouklé mrchy do lesa a tam je volně pohazují v okolí tras turistických značek, aby si to každý mohl vyfotit na mobil a poslat na veterinární správu. Popřípadě přejeté psy ze silnice nebo z vlakového kolejiště, i to jsem zažil. Eventuálně ovčí hlavu s oběma ušními známkami, to jsem zažil taky. V tomto případě bohužel nefungovala obligátní výmluva MH, že ... nám to tam někdo hodil, my nevíme kdo a nemůžeme za to (neslouží jako návod!) Pokud se používá aspoň trocha zdravého rozumu, netřeba se obávat. "

Toliko info z Googlu
hilgertom

Návnady pro dravce

Příspěvekod ptacatko1 » 13 říj 2010, 19:25

Jedno přirozené újediště - vyvrhnutá zvěřina, které jsem našel dnes v lese při šoulání šoulačkou, seděla nad tím káně lesní, tu jsem sice vyplašil, ale lítala opodál, možná se vrátila zase zpátky.
Míra

PS : pro otrlejší.
Přílohy
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
ptacatko1
VIP

Vlastním jménem: Miroslav Stehlik

Návnady pro dravce

Příspěvekod Jirkab » 13 říj 2010, 19:44

Chlapy, díky za rady. To místo je na pozemku mého tchána, ze žádné cesty na újediště není vidět a s myslivcem co má na starosti tuhle část honitby myslím že taky problémy nebudou. Samozřejmě, že tam nebudu dávat nic velkého a asi se nebude jednat o stálé újediště. A taky to třeba nedopadne vůbec, mám to zatím jen takovej nápad.
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
Jirkab
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod Indian » 13 říj 2010, 20:23

Tak ja pridam taky jednu peknou ujed:-(

zbytek bez komentare
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Indian
VIP

Vlastním jménem: Michal Pešata

Návnady pro dravce

Příspěvekod Honza » 14 říj 2010, 14:29

no to je pěknej humus, to je snad na lákání draka. Takovejto humus by se v přírodě dělat neměl. Z osobních zkušeností vím, že na pěknou fotku dravce v zimě naprosto stačí jeden sraženej bažant nebo zajíc a tam hned vozit 3 chcíplý prasata nebo snad dokonce psy.
Z jiného konce - uvědomte si, že lákáním dravců nepřilákáte jen je (s trochou štěstí), ale i další, kdo tyto dravce loví. To byl případ zastřeleného káněte vedle sraženého zajíce, u kterého jsem byl fotit.
Honza
zkušený protahující

Návnady pro dravce

Příspěvekod ptacatko1 » 04 pro 2011, 19:58

Tak jen na okraj, dnes jsem na lán vojtěšky, kde mi roste před domem kde bydlím, zatloukl do země tří berličky, a za pár hodin, na jedné z nich už posedával tento dravčík, tak mně napadlo, co takhle toho pro fotografování využít, děr od hrabošů je zde dost, tak je trochu přikrmit, ještě nevím, jak takové krmítko na hraboše vyrobit a domyslet odsedací větvičku atd, nemá někdo s tímto zkušenosti? V loni jsem měl zde pouze jednu berličku, káně se střídala s poštolkou a taky na ní sedával ťuhýk šedý.S klukem soutěžíme kdo první na nich něco nového objeví, za tím to je 1:1.
Míra
Přílohy
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
ptacatko1
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod stugent » 13 úno 2012, 22:19

Trochu oživím vlákno.

Zbudoval jsem si kryt na poli, myslím, že to dobré místo - je na hranici dvou polí v zákrytu keřů, nějakých 300 metrů od lesa. Dravci tam pravidelně přelétají, ale přestože újeď vždy cca po týdnu zmizí, dravce jsem tam ještě nikdy neviděl. Spíše to připisuji liškám. Krmím zbytky z rybárny (vnitřnosti, hlavy, někdy i celé uhynulé ryby). Dnes po neúspěšném čekání jsem opět přemýšlel, proč mi ještě nic nepřiletělo a napadlo mě, jestli není špatná újeď.

Po nasypání vnitřností na pole vznikne docela lákavá hromádka, pěkně zakrvácená, vláčná... jak ale druhý den zmrzne a zvětrá, je z toho nevzhledný balvan a navíc tvrdý jako kámen. Je možné, že to dravci přehlédnou nebo ignorují? Byla by lepší čistě masitá návnada? A vůbec, jak si s tím zmrzlým masem dravec poradí? Schválně jsem dneska zkoušel rozbít klackem tu moji rybí pochoutku a nepodařilo se mi to. To přece zobákem třeba káně nemůže nikdy uhryznout.

: unknown:
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
stugent
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod mcech » 13 úno 2012, 22:26

Mne likviduji vicemene vsechno. Nekdy sezerou za den klidne dve kila, jindy se za cely den objevi treba jenom jeden, uzobne a zmizi. Daval jsem vnitrnosti (srdce atd), pajsl i ryby. Tenhle vikend v sobotu rano bylo -22°C, pajsl natrhali, sezrali.... V nedeli stejna teplota i pocasi a presto se na ujedi vicemene nic neukazalo (dopoledne na chvilku jestrab...).
http://mcech.tbn.cz
Sony A55, A700, stařičká Tokina 300mm/F2.8, Minolta 200/F2.8, TC kenko 300 DG 1.4 a 2x
mcech
zkušený běžný

Vlastním jménem: Marek Čech

Návnady pro dravce

Příspěvekod stugent » 13 úno 2012, 22:42

Pak musím hledat závadu jinde! :-)

Druhá možnost je, že jim chybí v blízkosti strom, na který by si mohli odsednout a sledovat dění. Možná jsem to měl udělat blíž k tomu lesu
stugent
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod honziceks » 13 úno 2012, 23:47

Nemyslim si, to misto co sis vybral vypada dobre. Jen dravci mohou mit spoustu jine potravy nekde pobliz a tak ji nevenuji pozornost. Tim stromem to podle mne nebude. A
honziceks
zkušený běžný

Vlastním jménem: Honza

Návnady pro dravce

Příspěvekod mcech » 14 úno 2012, 07:44

Ja mam nejblizsi vzrostly strom dal nez 100m. Pobliz je pouze nekolik cca 3m vysokych stromku. Takze ve strome bych to taky nehledal, spise jak pise Honza.
Sony A55, A700, stařičká Tokina 300mm/F2.8, Minolta 200/F2.8, TC kenko 300 DG 1.4 a 2x
mcech
zkušený běžný

Návnady pro dravce

Příspěvekod ptacatko1 » 14 úno 2012, 10:31

Rudo, újediště nemám, ani žádné zkušenosti s nim, ale mám v lese krmítko pro ptáky a mimo semínek, jsem zavěsil na strom hovězí lůj, asi půl kila, záhadně zmizel, tak jsem dal další půlku, v pátek jsem si sednul do krytu, sýkorky lítaly o sto šest, přiletěl krahujec a sedl mi na kryt a já škvírou viděl jen ocas, ani jsem nedýchal, je moc zajímavé, že sýkora koňadra byla opodál v keříku a jen halasila, ale vůbec se nebála, když krahujec odlítl, tak sýkory začaly naletávat na krmítko. Po nějaké chvíli nájezd sýkor na slunečnici ustal, myslel jsem si, že ptáci jdou spát, tak jsem vylezl z krytu, kouknu, káně seděla nad lojem a proto byl na krmítku klid, tak mi je jasné, kdo na lůj mimo sýkorek chodí.
Míra
ptacatko1
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod stugent » 14 úno 2012, 20:27

Děkuji za komentáře, budu to tedy zkoušet dál, třeba se poštěstí. Jednou už jsem tam měl kapří hlavu a ještě před tím, než zmizela, byla zevnitř skoro celá vyklovaná, to mohl udělat nějaký dravčík.
Naposledy upravil stugent dne 14 úno 2012, 20:51, celkově upraveno 1
stugent
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod mcech » 14 úno 2012, 20:36

Skoro urcite. Vnitrnosti padnou prvni, pak az svalovina. Mne kacenu vyzrali zevnitr a pomalu ani nebylo videt kudy. Az pak slo dolu peri a zbytek....
mcech
zkušený běžný

Návnady pro dravce

Příspěvekod Jirkab » 14 úno 2012, 21:56

O té zmrzlé návnadě jsem uvažoval podobně jako Ruda, protože když jsem začal vnadit to ještě nebyly mrazy a potrava docela dost ubývala. V těch mrazech návštěvy postupně přestávaly a poslední týden už bylo nedotknuto. Dnes jen -4°C a ejhle, při kontrole újediště už zase bylo masičko obrané a po týdnu i ptačí stopy kolem. Asi v těch mrazech se ptáci stáhli někam jinam, protože v okolí jsem neviděl jediné káně ani straku. O víkendu to budu muset prověřit : D
Jirkab
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod mcech » 14 úno 2012, 22:03

V sobotu, po dlouhych mrazech, rano -23°C.
Na ujedi se vystridali straky, sedivky, krkavec, kane, orel, v nedeli pri stejne ranni teplote jestrab.
Podle mne si i se zmrzlym poradi. Spis jesli nelitali jinam na neco zajimavejsiho...
Ptaci stopy maji tvar petimetroveho kola :-)
Ale jednu vec jsem si o vikendu potvrdil. Do krytu se musi pred svitanim (mam postaven vicemene v otevrenem prostoru).
mcech
zkušený běžný

Návnady pro dravce

Příspěvekod Mau Loftin » 16 črc 2012, 10:59

A nemáte někdo zkušenosti s mraženými potkany? http://www.bat-rodents.eu/cz/mrazene-kr ... ni-potkani - přeci jenom to asi bude dostupnější než jiná ujeď (tedy předpokládám, že to mívají běžně ve zverimexu). Navíc lze předpokládat, že zvířata neuhynula na nějakou nemoc a proto je to asi i bezpečné. Navíc je to asi jediné, co můžete mít hned po ruce (a dokonce doma prý by nic nenamítali to mít v mrazáku :) )
A ještě mě napadlo to nějak rozpohybovat, tedy jako aby to tam neleželo jen tak, ale se to nějak mrcasilo - třeba by to přilákalo více, než jen tak lehlá mrtvola :)
Mau Loftin

Návnady pro dravce

Příspěvekod stugent » 16 črc 2012, 12:38

V zimě jsem zkoušel nalákat dravce na laboratorní myšky. Bohužel tu zimu neustáli a poštolka, která přiletěla na připravenou odsedací větev, je jen omrkla a zmizla. Myslím, že pokud mají dravci možnost ulovit si čerstvé, tak do zdechlinek nepůjdou.
stugent
VIP

Návnady pro dravce

Příspěvekod duffa » 15 led 2023, 22:58

Hledal jsem nějaké vlákno, kde se zeptat, ale že to bude taková archeologie, to jsem nečekal :-) Teď teda otázka - újeďujete někdo? A funguje vám to? Normálně jsem odkázaný jenom na víkendy, tak jsem se těšil, že přes vánoční volno bude příležitost k focení. Navíc jsem měl štěstí na dvě perfektní újedi, které jsem měl na dobrých (a v minulosti ověřených) místech. Proseděl jsem u nich úplně stašidelné množství času, několik dnů přes svátky, a potom jsem to zkoušel ještě další dva víkendy. A výsledek? Mám přesně 0 záběrů, ani jednou jedinkrát mi tam nic nesedlo. Přitom kolem toho lítalo plno, káni nepočítaně, ale i luňáci a orli. Ale spíš tak přelítavali, občas zakroužili, ale újeď je vůbec nezajímala. Samozřejmě se nabízí počasí jako vysvětlení, ale pořád se mi to nezdá, před vánocema byl chvíli i sníh a zima, na netu nějaké fotky vídám, a třeba po cestě na lokalitu jsem hned u silnice potkal na mrtvé srnce luňáka a pár kání kolem. Máte nějakou podobnou zkušenost? Jsem z toho jakýsi otrávený, takového úsilí a ani ťuk.
http://duffa.zonerama.com | Sony A7III | Sony 200-600
duffa
VIP

Vlastním jménem: Dušan Doležal

Návnady pro dravce

Příspěvekod Mouka » 16 led 2023, 08:59

Tož já teda dával dycky jen kuřecí skelety a lítala mi na káňata. Ale je to trošku opruz jim to chystat, když nemáš místo s újedí blízko. Musel jsem to často obnovovat, ať si zvyknou, že tam sváču najdou. A navíc mi ty skelety sem tam odnesly, takže jsem je musel k něčemu přivazovat. Lepší jsou krůtí skelety, ale jsou málo k dostání.
Originál zvířecí mršiny nemám.
A nejvíc ptáků, co jsem kdysi viděl a fotil u újedi bylo, když jsem někdy v únoru našel snad padesát mrtvých kaprů vyvezených na loučce v lese. Dravci se mohli přetrhnout.
Ale některé roky je to fakt slabota, nejlépe musí mrznout a být sníh.
Mouka
VIP

Vlastním jménem: Jan Moučka

Návnady pro dravce

Příspěvekod donbas » 16 led 2023, 18:15

Tuto zimu mi lítala káňata a občas jestřáb už v listopadu a polovině prosince. Úplně jedno, zda jsem tam měl zbytky z ulovené zvěře nebo jen nějaké kuřecí či krůtí skelety a zda byl či nebyl sníh ( i když se sněhem bylo o něco málo rušněji). Koncem roku se to totálně utnulo a už 3 týdny jsem tam neměl ani brko ( mám tam fototpast) a to jsem tam dotáhl sraženou lišku. Zkrátka pro mě nevysvětlitelné a nepochopitelné, ale za ty roky už jsem si zvykl, že jsou z nějakého důvodu takové situace.
donbas
zkušený běžný

Vlastním jménem: Martin Žatka

Návnady pro dravce

Příspěvekod duffa » 16 led 2023, 20:50

Dík, tak to by sedělo, mám to stejné, já právě koncem roku začal. To jsem si teda vybral blbé období, ale jindy mi to moc nevychází. Na tom jednom místě mi vloni zlikvidovali zajíce za jediný den, že po něm nezbyl skoro ani mastný flek (byl přidělaný k zemi, a bylo poznat, že ho nic neodtáhlo, prostě ho sežrali, zbyla jen kůže). A letos na stejném místě nezájem.

Kuřecí skelety taky dávám, když doma zbydou, nebo jsem kupoval všelijaká levnější žebra a tak. A mám to podobně, nemám to úplně blízko, aby tam člověk mohl jezdit pravidelně dokrmovat. S kaprama mám podobnou zkušenost, jeden rok je myslivci měli naházené u posedu, a káně se mohly strhat. Taky jsem letos šel ke stánkům s vánočníma kaprama somrovat nějaké zbytky, a zkoušel jsem to s nimi. Ale pak jsem úplnou náhodou objevil asi 20 metrů od místa, kde jsem to připravil, uhynulou srnku, celkem zachovalou, už byla mírně načnutá. Do auta bych se bál ji dát, ale tady ji stačilo potáhnout doslova o pár metrů, tak jsem byl natěšený, co tam toho ulovím. A ulovil jsem leda velké prd. A to přímo nade mnou tokal párek orlů. No co už, tak mám aspoň zážitek...
http://duffa.zonerama.com | Sony A7III | Sony 200-600
duffa
VIP

Vlastním jménem: Dušan Doležal

Zpět na Krmítka, návnady, budky