Z6 s odstupem času?

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 02 lis 2020, 19:56

Siplace píše:já nevím, ale mě se ten vrabec nezdá nejostřejší.....


Souhlas, ale porad o level lepsi nez s d750. Proto jsem taky psal, ze premyslim za co toho tamrona vymenim :)
D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 02 lis 2020, 19:58

r1j1 píše:Čus, to je focené z ruky? Stabilizaci necháváš zapnutou v těle nebo na objektivu? Jo a ubral bych trošku nahoře a přidal dole :) .

Z ruky, oboje zapnuty, ta v tele snad ani vypnout nejde.
D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod r1j1 » 02 lis 2020, 20:10

Klaca píše:
Siplace píše:já nevím, ale mě se ten vrabec nezdá nejostřejší.....


Souhlas, ale porad o level lepsi nez s d750. Proto jsem taky psal, ze premyslim za co toho tamrona vymenim :)

Myslím, že nemáš na výběr, teď už jen pevné sklíčko :) .
Uživatelský avatar
r1j1
zkušený zimní host
 
Příspěvky: 483
Registrován: 24 srp 2018, 18:04

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Siplace » 02 lis 2020, 20:20

spíš mi to přijde jako pohybová neostrost, na jaký čas to je foceno?
Nikon D810, Nikon D500, Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR AF-S, Nikon 105mm f/2,8 G AF-S Micro IF-ED VR, Tamron 17-35 mm f2,8-4 Di OSD, Nikon AF 50mm f/1,8D, Nikon SB-700,
http://www.wildlife-foto.cz
Uživatelský avatar
Siplace
administrátor
 
Příspěvky: 3200
Registrován: 17 črc 2012, 19:23
Bydliště: Frenštát pod Radhoštěm
Vlastním jménem: Jiří Vondráček

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod pavel9270 » 02 lis 2020, 21:05

Tak chlapi s tými stabilizáciami je to tak, že ak máš objektív so stabilizátorom, tak funguje stabilizácia iba v skle a nie na čipe. No ak vypneš stabilizátor na objektíve tak nezapne stabilizátor na čipe, ale bude to bez stabilizátora, vlastne mód statív. Ak založíš na Z-ko, Z-kové FF sklo, ktoré sú bez stabilizácie, tak nabieha stabilizátor čipu. No a ak pripojíš starší nestabilizovaný objektív cez FTZ, tak to musíš nastaviť v menu foťáka, aby tá stabilizácia čipu začala pracovať. Dúfam, že sa v tom nestratíte. : D
Nikon Z6, Nikon 24-70 f/4 Z , Nikkor 200-500 f5,6
Uživatelský avatar
pavel9270
vzácný host
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25 bře 2018, 17:53
Vlastním jménem: Pavel Blaško

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Mouka » 02 lis 2020, 21:34

S tím Tamronem to musí být jako břitva, objektivem to nejspíš není.
Uživatelský avatar
Mouka
VIP
 
Příspěvky: 2772
Registrován: 25 kvě 2009, 19:00
Bydliště: Ostrava
Vlastním jménem: Jan Moučka

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 03 lis 2020, 10:06

pavel9270 píše:Tak chlapi s tými stabilizáciami je to tak, že ak máš objektív so stabilizátorom, tak funguje stabilizácia iba v skle a nie na čipe. No ak vypneš stabilizátor na objektíve tak nezapne stabilizátor na čipe, ale bude to bez stabilizátora, vlastne mód statív. Ak založíš na Z-ko, Z-kové FF sklo, ktoré sú bez stabilizácie, tak nabieha stabilizátor čipu. No a ak pripojíš starší nestabilizovaný objektív cez FTZ, tak to musíš nastaviť v menu foťáka, aby tá stabilizácia čipu začala pracovať. Dúfam, že sa v tom nestratíte. : D

Pardon za mystifikaci, soudil jsem z nějakého videa, kde jsem to slyšel.

Siplace píše:spíš mi to přijde jako pohybová neostrost, na jaký čas to je foceno?

1/320/ f6.3, bohužel tohle je takovej top, co z toho dostanu. Zkoušel jsem i stativ, zacloňený na f8 je to lepší, nicméně s ostrostí (jsem zvyklej na makráč :)) bojuju, do clony 6.3 mi to přijde měkký. Každopádně jak jsem psal, je teď pořád hnusně a kratší čas mě to nepustí. Hrdlička ze stativu, 1/200 f6.3
Přemýšlím časem pořídit nějakou starší nikoní AF-S 300-400mm f2.8..

D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod ladysk » 04 lis 2020, 12:14

Asi by stálo aby někdo odkoukal a popsal ty stabilizace. Zdá se mi divný, že když vypnu na stabilizovaným skle stabilizaci tak se vypne i na těle a už se zpátky nezapne, někde na netu / je tam toho iks a pokaždý trochu jinak / jsem našel, že stabilizace skla i těla spolu spolupracují, ne že se přímo sčítají, ale že o sobě vědí a na základě toho nějak fungují obě ...
Kde je pravda netuším, ale už je to na trhu dost dlouho, aby tomu dal někdo směr ...
Hrdlička je výřez? Ev. focený z jaký dálky..? A chápu, že přes adaptér ... a sklo T 150-600, na doraz ..?
Jo, a taky byly nějaký svolávačky kvůli špatně fungující právě stabilizaci, je potřeba i tohle propátrat podle sér. čísla ...
Uživatelský avatar
ladysk
VIP
 
Příspěvky: 3424
Registrován: 27 kvě 2012, 19:34
Bydliště: Hradec Králové

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Mayk » 12 lis 2020, 22:01

S tou neostrostí a časem to řešil i známý na Z6. Zkoušeli jsme to porovnávat i s D500.Která byla ostřejší. Ono taky Z6 má low pass filter. Z7 je ostřejší ta je bez low pass filtru. Nakonec ten známý si pohrál v nastavený a už to měl daleko ostřejší. Jinak v budoucnu budete moc aktualizovat Z6/7 přes snapbridge. Mluvil o tom Barták z Nikonu. Já nedávno zkoušel Z6. Super mašina. K tý nový Z6 ll si pořídit nový batery grip a časem až představí nikon 200-600mm pro zetka tak to budu hodně nahlodanej. :-)
Nikon D500 + Nikon 200-500mm f/5,6
Uživatelský avatar
Mayk
zkušený běžný
 
Příspěvky: 751
Registrován: 11 srp 2014, 20:10
Bydliště: Vysočína
Vlastním jménem: Zdeněk Mayer

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod ladysk » 13 lis 2020, 06:42

Tak dej vědět, s jakými nastaveními si ten tvůj kolega pohrál... by mě dost zajímalo, co kromě úpravy profilů / a mechanických zásahů / to udělalo " ostřejší " resp. DALEKO ostřejší ...
A myslím, že by to zajímalo i další kluky ...
Uživatelský avatar
ladysk
VIP
 
Příspěvky: 3424
Registrován: 27 kvě 2012, 19:34
Bydliště: Hradec Králové

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod pavel9270 » 14 lis 2020, 18:36

ladysk: Ku tej stabilizácii... To čo som písal hore, to platí. Mám sklá 200-500 F-kové a 24-70 f4 Z-kové. Keď založím na Z6 sklo Z-kové tak stabilizácia funguje na čipe a v menu mám možnosť si vybrať z možností Normal, sport a vypnuté. No keď nasadím cez FTZ 200-500 tak je v menu zašednuté políčko s Redukciou vibrácií a vidím tam iba to či mám na skle stabilizáciu off alebo on. Takže telo o tej stabilizácii vie, ale o spolupráci nie je reči. To by bol nezmysel, aby začala po vypnutí stabil. na skle pracovať v tele. Dáš zostavu na statív a musel by si vypnúť aj sklo aj telo. Neviem ako je to s Z-kovými DX sklami na Z6, tie majú v sebe stabilizáciu, lebo Z50 ju na čipe nemá. No a Z-kové dlhé ohniská od 70-200 vyššie budú maž už stabilizáciu aj n sebe a tam by mali spolupracovať s telom- aspoň som to tak pochopil, čo Barták hovoril.
Nikon Z6, Nikon 24-70 f/4 Z , Nikkor 200-500 f5,6
Uživatelský avatar
pavel9270
vzácný host
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25 bře 2018, 17:53
Vlastním jménem: Pavel Blaško

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 15 lis 2020, 20:32

pavel9270 píše:ladysk: Ku tej stabilizácii... To čo som písal hore, to platí. Mám sklá 200-500 F-kové a 24-70 f4 Z-kové. Keď založím na Z6 sklo Z-kové tak stabilizácia funguje na čipe a v menu mám možnosť si vybrať z možností Normal, sport a vypnuté. No keď nasadím cez FTZ 200-500 tak je v menu zašednuté políčko s Redukciou vibrácií a vidím tam iba to či mám na skle stabilizáciu off alebo on. Takže telo o tej stabilizácii vie, ale o spolupráci nie je reči. To by bol nezmysel, aby začala po vypnutí stabil. na skle pracovať v tele. Dáš zostavu na statív a musel by si vypnúť aj sklo aj telo. Neviem ako je to s Z-kovými DX sklami na Z6, tie majú v sebe stabilizáciu, lebo Z50 ju na čipe nemá. No a Z-kové dlhé ohniská od 70-200 vyššie budú maž už stabilizáciu aj n sebe a tam by mali spolupracovať s telom- aspoň som to tak pochopil, čo Barták hovoril.


Nemám žádný zetkový sklo, jinak ale potvrzuju. Chová se to přesně jak Pavel píše, na Fmount sklech přes FTZ, které mají stabilizaci, je v menu stabilizace čipu zašedlá a nejde zapnout ani v případě, kdy ji na objektivu vypnu. Na nestabilizovaných jde zapnout normal nebo sport režim a to i na těch starých, kde nefunguje autofokus.
D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Vlatoman » 16 lis 2020, 09:26

Ahoj, kamarád má Z6 + FTZ + Sigma 500 mm f/4 DG OS HSM Sports. Když jsme se na toto téma bavili, tak tvrdil, že mu fungují obě stabilizace najednou, jak v objektivu, tak i v těle. V jakém režimu, nebo nakolik přesně, to netuším.
Uživatelský avatar
Vlatoman
běžný
 
Příspěvky: 109
Registrován: 10 zář 2012, 12:56
Bydliště: Most
Vlastním jménem: Vladimír Toman

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 16 lis 2020, 10:03

Vlatoman píše:Ahoj, kamarád má Z6 + FTZ + Sigma 500 mm f/4 DG OS HSM Sports. Když jsme se na toto téma bavili, tak tvrdil, že mu fungují obě stabilizace najednou, jak v objektivu, tak i v těle. V jakém režimu, nebo nakolik přesně, to netuším.


Je to mozny, ze sigmy to maji jinak, moje zkusenost vyplyva ze dvou tamronu (45mm a 150-600, oba druhá generace). Nic jinyho stabilizovanyho nemam :)
D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod pavel9270 » 16 lis 2020, 10:15

Vlatoman píše:Ahoj, kamarád má Z6 + FTZ + Sigma 500 mm f/4 DG OS HSM Sports. Když jsme se na toto téma bavili, tak tvrdil, že mu fungují obě stabilizace najednou, jak v objektivu, tak i v těle. V jakém režimu, nebo nakolik přesně, to netuším.


Takže so Sigmou stabilizácie spolupracujú a natívny Nikon 200-500 nie. To je asi viac ako divné... Zajímalo by ma ako na to prišiel.
Nikon Z6, Nikon 24-70 f/4 Z , Nikkor 200-500 f5,6
Uživatelský avatar
pavel9270
vzácný host
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25 bře 2018, 17:53
Vlastním jménem: Pavel Blaško

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod ladysk » 18 lis 2020, 06:48

pavel9270 píše:ladysk: Ku tej stabilizácii... To čo som písal hore, to platí. Mám sklá 200-500 F-kové a 24-70 f4 Z-kové. Keď založím na Z6 sklo Z-kové tak stabilizácia funguje na čipe a v menu mám možnosť si vybrať z možností Normal, sport a vypnuté. No keď nasadím cez FTZ 200-500 tak je v menu zašednuté políčko s Redukciou vibrácií a vidím tam iba to či mám na skle stabilizáciu off alebo on. Takže telo o tej stabilizácii vie, ale o spolupráci nie je reči. To by bol nezmysel, aby začala po vypnutí stabil. na skle pracovať v tele. Dáš zostavu na statív a musel by si vypnúť aj sklo aj telo. Neviem ako je to s Z-kovými DX sklami na Z6, tie majú v sebe stabilizáciu, lebo Z50 ju na čipe nemá. No a Z-kové dlhé ohniská od 70-200 vyššie budú maž už stabilizáciu aj n sebe a tam by mali spolupracovať s telom- aspoň som to tak pochopil, čo Barták hovoril.


No jasně že takhle se to chovat nemá, to by mě ani nenapadlo, že to pochopíš takhle. Myšleno samozřejmě že spolupracují když jsou obě zaplé ... ale to mám jen vysledované z webů, sám tento systém nevlastním, jen pokukuji ... :-)
Uživatelský avatar
ladysk
VIP
 
Příspěvky: 3424
Registrován: 27 kvě 2012, 19:34
Bydliště: Hradec Králové

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod relux » 18 lis 2020, 09:03

V žádném případě stabilizace v objektivu a v těle nespolupracují. Mám Z6 + Tamron 150-600 G2.
Uživatelský avatar
relux
VIP
 
Příspěvky: 1280
Registrován: 18 srp 2012, 21:06
Bydliště: Opava
Vlastním jménem: Jiří Náhlík

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod ladysk » 19 lis 2020, 06:44

To není moc informativní příspěvek, napiš co to dělá resp. nedělá... ev. jak poznáš, že nespolupracují . A třeba zrovna " nespolupracuje " jen tahle kombinace popř. pár jiných, nemůžeš přece napsat : v žádném případě ... :(
edit: podívej se třeba tady , co o tom napsal Míra ...
https://www.fotolab.cz/blog/nikon-z6-recenze/
Uživatelský avatar
ladysk
VIP
 
Příspěvky: 3424
Registrován: 27 kvě 2012, 19:34
Bydliště: Hradec Králové

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod relux » 19 lis 2020, 08:55

Píšu pouze o kombinaci těla a objektivu, kterou mám osobně vyzkoušenou. Při vypnuté stabilizaci v objektivu a dlouhých časech drtivá většina fotek mázlých. Ve foťáku je v této chvíli nevysvícené (zašedlé) políčko stab. ON.
Po nasazení Z objektivu ( 24-70 S, 50 1,8S) je políčko stab. vysvícené a foťák stabilizuje.
Uživatelský avatar
relux
VIP
 
Příspěvky: 1280
Registrován: 18 srp 2012, 21:06
Bydliště: Opava
Vlastním jménem: Jiří Náhlík

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 19 lis 2020, 12:41

Mám stejnou zkušenost jako Jirka, u mě se to s Tamrony které mám, chová stejně, IBIS na těle nejde ani zapnout. Očividně ale záleží na objektivu a není to všeobecná vlastnost. Koukněte na tohle video, tam mu to s první stabilizovnou nikoní 70-200 a FTZ šlape a rozdíly jsou z videa hezky znatelný, zajímavý jak ten IBIS cropuje. Sigma to má třeba podobně, nemám bohužel s čím vyzkoušet.

D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod ladysk » 20 lis 2020, 06:36

No - vyjádřil jsem se k jasně napsanému textu - v žádném případě nefunguje.
Že zetka stoprocentně nefungují s původními skly přes redukci, o tom se mluví hned od začátku prodeje. Že zrovna Tamron nemá moc chuť akceptovat čipy v nikoních redukcích se ví od doby jedničkové řady. Proto bych se v rámci vyjadřování o spolupráci dvou stabilizací držel nikoních skel. V jiném případě je to již krapítek odkloněné téma ...
Ale jinak tu situaci a pocity majitelů původních skel plně chápu, taky jsem se zbavoval tehdy úplně nového T70-300 VC a T70-200, prostě to nefungovalo a nedalo se s tím nic dělat, T servis mi ani neodpověděl, proč ... a tehdy jsem se zařekl, že už nikdy Tamron, tak jsem byl naštvaný ... : oops:
Uživatelský avatar
ladysk
VIP
 
Příspěvky: 3424
Registrován: 27 kvě 2012, 19:34
Bydliště: Hradec Králové

Z6 s odstupem času?

Příspěvekod Klaca » 25 lis 2020, 08:44

Ucinil jsem zajimavy zjisteni. Vyklizel jsem skrin, prodavam apsc a stary skla, ktery jsem roky z nostalgie skladoval a nasel jsem i starej kenko 1,4x teleconvertor. Tenkrat jsem ho tak zkusmo koupil na paladixu a takrka nevyuzil. Ze srandy jsem ho nasadil na ftz a k tomu sigmu 150mm, ktera za normalnich okolnosti se zetkem neautofokusuje. Svete div se, zetko + ftz + starej konvertor + stara sigma, AF funguje : D
Zkoumal jsem bajonety, sigma ma o dost vic kontaktu nez ostatni objektivy co mam a dost mozna se vsema nedotyka kontaktu v ftz. Pak jsem ale koukal na t150-600g2 a ten ma stejny pocet i +- rozsah pinu jako sigma. Ostrici motorek sigma ma. Tak si rikam, co je vlastne duvodem a kde je problem, jestli by nestacilo nejak pobastlit ty piny : evil:

D750/ Z6
Uživatelský avatar
Klaca
zkušený běžný
 
Příspěvky: 739
Registrován: 04 lis 2012, 16:34
Bydliště: Říčany
Vlastním jménem: Tomáš

Předchozí

Zpět na Fotoaparáty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Seznam [Bot] a 1 návštěvník