Počítač pro fotografa zvířat

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 28 srp 2019, 20:42

aqualife píše:Martina: děkuju, to mě hodně posouvá, jenom trochu nevím proč slabší grafickou kartu, asi bych si dal říct 4K monior, když už po sedmi letech budu pořizovat. Kdysi záleželo zobrazení na grafické kartě, možná se něco změnilo? Ten 8 TB a dokonce 2x, to se mi líbí moc, věčně zápasím s externíma diskama a mám asi miliony duplicit :-)

Dlouho jsem fungovala jen na integrovaných grafických kartách a když už v procesoru integrovaná grafika nebyla, koupila jsem nezbytně nutnou nejlevnější a nikdy jsem neměla problém s výkonem. Monitor nemám 4K, nemám tedy vůbec přehled jak moc je výkon karty důležitý pro toto zobrazení. Tak jsem googlila a vypadá to, že minimálně nové procesory intelu mají integrovanou grafiku, která zvládá i 4K. A když jde toto nacpat do procesoru, nebude pro 4K nutné pořizovat obří separátní herní kartu s hučícími větráky. Jakou kartu k AMD a 4K monitoru vzít netuším (AMD nemívá integrovanou grafiku v procesoru, pokud se nepletu), ale nemyslím si, že je potřeba herní. Ale jsou to jen dohady, líp to bude vědět někdo, kdo se opravdu vyzná.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 28 srp 2019, 22:39

P.S.: Teď se dívám, že to PC je zamýšlené nejen na fotky, ale i na video. Na fotky fakt stačí leccos, video bývá náročnější. Tady je pár rad pro sestavu:
https://www.alza.cz/pc-na-strih-videa/1 ... .htm#cud=1
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod duffa » 29 srp 2019, 08:13

Ad grafická karta & 4K - vůbec nejde o zobrazení, i to 4K dnes bez problému zvládne grafika v procesoru, s tím problém není. Jde o to, že se GK používá i pro výpočty, takže může docela slušně zrychlit zpracování fotek. A právě u 4K se to docela pozná, ono u nedestruktivních úprav je processing docela výpočetně náročný, a zpravidla se proto počítá pouze náhled v rozlišení obrazovky, protože počítat plné rozlišení při každé změně parametru by bylo hrozně pomalé (a ani to nedává smysl). Jenomže v případě 4K rozlišení náhledu vzroste na čtyřnásobek, a to už se procesor docela zapotí. Třeba Adobe uvádělo při uvedení Ligtroomu (tuším) 6, že podporu GPU přidali právě kvůli 4k monitorům.

Na druhou stranu, aby to urychlení mělo smysl, je potřeba, aby ta GK byla trochu výkonná, ona je tam vždycky nějaká režie pro přesun dat na kartu a zpět, a s nějakou slabší grafikou pak nula on nuly pojde, a zrychlení se nekoná. A pokud člověk nehraje hry, tak pořizovat nějaké monstrum je docela drahý špás, topí to, žere to a hučí to, tak já bych doporučoval zatím vzít sestavu bez dedikované grafiky, kdyby výkon procesoru nestačil, tak se dá vždycky dodatečně přidat (pokud tedy není PC zapečetěné). Jenom je třeba s tím dopředu počítat, a mít na to dimenzovaný zdroj.
Uživatelský avatar
duffa
VIP
 
Příspěvky: 1139
Registrován: 31 kvě 2012, 10:48
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Dušan Doležal

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 29 srp 2019, 09:50

Tak já si s dovolením tady s vašimi radami začnu dělat seznam pro CZC. Volím CZC protože ho mám kár km a mám s nima dobrou zkušenost. Kompatibilitu součástek nechán na nich:

1)bedna- aby to nebylo Las Vegas, neprosklená a bez svítících komponent, není to na hry. Alespoň 8 USB a alespoň polovina z nich USB 2. Možná i jedno USB 3 (nebo jak se jmenuje to malé) by nebylo od věci. Asi s CD/DVD mechanikou a místem na minimálne 4 HDD (jeden SSD 500 GB a zatím 2x HD, každý 8 GB).

2)základní deska? docela rád bych aby měla wifi.
3) procesor ?
4) grafická karta pro DK monitor
5)RAM 16-32 ?
6)monitor nevím, asi mezi těmito dvěma, bude záležet na ceně sestavy, mám představu že celkem max.40.000,-Kč:
https://www.czc.cz/asus-pb287q-4k-led-m ... b2/produkt
https://www.czc.cz/benq-ew3270u-led-mon ... 72/produkt

Pokud se někomu z vás bude chtít doplnit konkrétní součástky, budu moc rád, že nepůjdu do CZC jako tydýt, ale s nějakou představou :-)
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 29 srp 2019, 10:49

USB se netýkají ani tolik bedny (i když na bedně 2 až 4 sloty někde vepředu vyvedené bývají), ale hlavně základní desky, tedy počet a typ USB se zohledňuje při jejím výběru. To vzadu na bedně, do čeho se strkají dráty od myši, klávesnice a tak, je základní deska, která kouká z bedny.

Dobrá pomůcka je tato stránka, která po výběru procesoru ukazuje už jen kompatibilní desky, čímž usnadňuje výběr:
https://pcpartpicker.com/list/
Tedy když zvolím např. AMD Ryzen 5 2600, který je v té sestavě od CZC, tak mi to ukáže kompatibilní zákl. desky. A u těch můžu navolit wifi, M.2 slot, výrobce (u nás se nejčastěji prodává Asus, Gigabyte a MSI), velikost desky (asi nejlíp ATX), atd. Tím se výběr zúží.

O monitorech nemám přehled, kam až vývoj poskočil, dřív platilo, že nejlepší je IPS. Jestli to platí pořád netuším. Každopádně bych taky radši šetřila na sestavě (tam se dá vždy postupně něco vyměnit či dokoupit) a připlatila bych jako Petr Muláček za opravdu kvalitní monitor. U monitoru se totiž nic, co by vylepšilo jeho kvalitu, časem dokoupit nedá.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 29 srp 2019, 15:55

Martina:děkuji. Začnu tedy AMD Ryzen 5 2600. Prosím poradilas bys mi ještě vhodnou základní desku k tomuto procesoru z CZC? O zbytek se už pokusím sám.
Třeba tuhle?
Dospěl jsem nakonec někam sem, ale nevím jak vybrat bednu:
https://www.czc.cz/asus-prime-x470-pro- ... 79/produkt
https://www.czc.cz/wd-ssd-blue-3d-nand- ... 69/produkt
https://www.czc.cz/kingston-hyperx-fury ... 00/produkt
https://www.czc.cz/silentiumpc-fera-3-h ... 59/produkt
https://www.czc.cz/wd-blue-ezrz-3-5-6tb/178173/produkt
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod duffa » 29 srp 2019, 16:25

Monitor není moc vhodný ani jeden z těch, co jsi vybral. První je TN, pro úpravu fotek naprosto nevhodný. Druhý je VA, to je o něco lepší, ale VA technologie se spíš hodí do televize, protože umí lepší černou, ale má horší úhly pohledu. Koukám že jsi oba vybíral z kategorie herní, ale to je chyba, pro hry jsou důležité úplně jiné parametry (rychlost), pro fotky to chce jednoznačně IPS panel. Chybu určitě neuděláš s nějakým Dellem, výhoda je, že jsou většinou už slušně zkalibrované z výroby. A bacha na lesklé panely, ony mají sice o něco lepší kontrast, ale leskne se to jak psí k**e :-) Namátkou jsem našel třeba něco takového:
https://www.alza.cz/27-dell-u2718q-ultr ... 091286.htm
Uživatelský avatar
duffa
VIP
 
Příspěvky: 1139
Registrován: 31 kvě 2012, 10:48
Bydliště: Brno
Vlastním jménem: Dušan Doležal

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 29 srp 2019, 16:33

No ono asi nejjednodušší je zajít do CZC, říct, že chci PC na úpravu fotek a občasný střih videa, postaveném na procesoru AMD Ryzen 5 2600 (3500 Kč) a uvést cenový limit. Pak jen říct, že na ATX desce má být M.2 slot, jeden USB-C, wifi a tím se výběr desek značně zúží a zůstanou jen ty nadupanější (koneckonců tyto parametry jde i naklikat na jejich stránkách a vyjedou desky od cca 5000 do 8500 Kč). RAM bych pro začátek, pokud bych chtěla šetřit, dala jen 16 GB (cca 2000) s tím, že nechci mít všechny sloty obsazené, aby šlo dokoupit další RAM. Pak jeden 8TB HDD (cca 8000), M.2 disk (cca 3000 Kč za 500 GB). Zdroj bych nechala na nich (předpokládám, že to bude 500 W do 1000 Kč), chladič procesoru taky (cca 1000 Kč) a na grafické karty pro střih videa bych se přeptala tam. Bednu bych chtěla tichou a bez rádobyefektních opičáren. Zdůraznila bych, že nechci, aby to celé svítilo jak kolotoče. Dalo by se s tím vlézt snad i do limitu, rozhodující bude ta graf. karta. Celé bych si to nechala sepsat, vytisknout a pak bych nad tím ještě chvíli hloubala nebo se s někým poradila.

Jinak M.2 disk je rychlejší, než SSD, šla bych do něj.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 10 zář 2019, 19:16

Zdravím všechny PC schopnější než já a prosím o posouzení tohoto návrhu.
https://www.czc.cz/e2uvghendgijr9ai93vo84i4be/seznam
Nejsou tam ještě harddisky, 2x8 TB jak radila Martina je už moc peněz, tak bych asi dal 1x 6 TB od WD a další až časem (https://www.czc.cz/wd-blue-ezrz-3-5-6tb/178173/produkt).
Předem dík.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 10 zář 2019, 19:39

aqualife píše:Zdravím všechny PC schopnější než já a prosím o posouzení tohoto návrhu.
https://www.czc.cz/e2uvghendgijr9ai93vo84i4be/seznam
Nejsou tam ještě harddisky, 2x8 TB jak radila Martina je už moc peněz, tak bych asi dal 1x 6 TB od WD a další až časem (https://www.czc.cz/wd-blue-ezrz-3-5-6tb/178173/produkt).
Předem dík.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 10 zář 2019, 20:30

Komponenty nechám hodnotit znalejší, akorát je dobré vědět, že od nového PC za takovou sumu člověk očekává výrazný nárůst výkonu oproti starému PC, ale realita tak zářná nebývá. Bude to o něco lepší, ale ne nějak výrazně. Myslím, že o největší radost se postará ten monitor.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 10 zář 2019, 20:45

No je to peněz jak za kozu, nějak se nemohu rozhodnout. Že by nebyla zářná realita po sedmi letech pokroku ?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Lesochod » 10 zář 2019, 21:13

Když monitor, tak pořádnej : D
https://m.heureka.cz/lcd-monitory/dell-u4919dw/
Ale to aby člověk seděl dál od stolu, jinak z toho začne bolet za krkem : D
Jinak to řeším asi jako Petr Muláček, hlavně proto, že se v tom moc nevyznám - něco vyberu, přeptám se kamaráda, co se dost vyzná a když to odsouhlasí, tak to koupím a používám, dokáď to stačí.
Uživatelský avatar
Lesochod
zkušený protahující
 
Příspěvky: 356
Registrován: 17 úno 2017, 23:25
Bydliště: Znojmo-Načeratice, Eppingen
Vlastním jménem: Jan Okénka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 11 zář 2019, 07:01

Tady už je cena trochu lepší a je to komplet:
https://www.czc.cz/e2uvghendgijr9ai93vo84i4be/seznam
Je to trochu trápení, za PC utrácím nerad.
Co vy na to?
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod ladysk » 11 zář 2019, 11:19

... dvakrát tu padlo " monitor jako Petr Muláček " ... kde k tomu najdu něco víc..? V sekci monitor nic nevidím. Dík.
Uživatelský avatar
ladysk
VIP
 
Příspěvky: 2996
Registrován: 27 kvě 2012, 19:34
Bydliště: Hradec Králové

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 11 zář 2019, 12:05

Tu CD mechaniku bych vzala ze starého počítače - zbytečný výdaj. Její montáž je podobná jako montáž SSD, akorát se navíc musí ta mechanika upevnit ve skříni šrouby. Pro pár nějakých instalací softwaru by ji vlastně ani nebylo nutné šroubovat - jen na chvíli napojit. A kdyby se mi nechtělo montovat a měla bych pocit, že ji použiji častěji, vzala bych externí, protože nemá smysl kupovat do nového PC vždy novou interní. Ovšem i to je diskutabilní, CD je už skoro mrtvé.

U klávesnice je dobré koupit stejné rozložení kláves, jaké bylo na původní. Zvykat si na jiný enter nebo jinak rozložené PgUp a Down může být nepříjemné.

Trochu mě zaráží 5400 otáček u HDD, když se do PC běžně používají spíš disky s 7200 otáčkami, ale vůbec netuším, jestli je ta nižší rychlost v praxi pozorovatelná. Jak jsem psala, zhodnotit by to měl celé někdo, kdo se víc vyzná.

Ještě k tomu možnému zklamání z nové sestavy. Nedávno jsem viděla video chlapíka, který si předělal původní sestavu s i7 4930K (6+6 vláken), 32 GB RAM, GeForce GTX970 atd. na AMD Threadripper (16+16 vláken), 64 GB RAM a GeForce GTX1070 a pochvaloval si, že má pocit, že se místo 2 hodin renderuje video hodinu. No, úspora času to je, ale asi to ocení hlavně ti, kteří s videem dělají denně, protože u videohobíka ta sestava ekonomicky moc nedává smysl.
Na úpravě fotek možná lze poznat přechod ze starého čtyř na novější 8jádrový procesor, ale asi jen za předpokladu, že má uživatel nejnovější software (např. předplatné Adobe), který je pro nové procesory optimalizovaný. Starý software pojede na výkonnějším procesoru podobně, jako na tom starém a změna bude minimální. Tohle je také dobré zvážit.
Naposledy upravil Martina dne 11 zář 2019, 12:29, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 11 zář 2019, 12:06

ladysk píše:... dvakrát tu padlo " monitor jako Petr Muláček " ... kde k tomu najdu něco víc..?

Nikde. Petr Muláček si monitor sestavil sám z dílů propašovaných z Číny a kostiček lega a bližší informace nedává, nýbrž prodává.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Petr Muláček » 11 zář 2019, 14:11

Martina píše:
ladysk píše:... dvakrát tu padlo " monitor jako Petr Muláček " ... kde k tomu najdu něco víc..?

Nikde. Petr Muláček si monitor sestavil sám z dílů propašovaných z Číny a kostiček lega a bližší informace nedává, nýbrž prodává.


Nějak marně se snažím pochopit tvůj zápis...něco mi uniklo?

Karle,když nerad utrácíš za PC,tak proč jsi sestavil mašinu za takovej ranec?Já myslim,že to moc řešíš,když to chceš jen na úpravu fotek.Monitor bude určitě ok,ten bych nechal a na zbytku komponentů co tam máš by šla desítka klidně ušetřit.(můj názor)
Já když to kupoval,tak jsem řekl,že chci PC na úpravu fotek,že mi jde o větší paměť a aby to zvládlo ty programy a člověk mi sestavil bednu za 13 000,- a víc jsem to neřešil a nestaral se.
Mám v tom otevřenej Zoner i LR najednou,v pozadí mám do toho zaplej You Tube,normálně upravuju fotky,do toho třeba ještě něco stahuju a nic se neseká,jede to...už několik let.Až ta bedna co mám klekne,tak to udělám uplně stejně jako tenkrát,ale s tim rozdílem,že mě to ani těch 13 000,- stát nebude.
Uživatelský avatar
Petr Muláček
zkušený běžný
 
Příspěvky: 664
Registrován: 18 srp 2016, 17:59

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Petr Muláček » 11 zář 2019, 14:19

Aha...tak už to chápu.Neuvedl jsem co mám za monitor.Mám HP za 6000,-Nevim jestli je postavenej z lega,ale zatim mi plně vyhovuje.
A tahle informace je zdarma,nicméně asi vás to zajímat nebude,když se tu pohybujem v uplně jiných cenových dimenzích.
Uživatelský avatar
Petr Muláček
zkušený běžný
 
Příspěvky: 664
Registrován: 18 srp 2016, 17:59

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 11 zář 2019, 22:16

Prostě chci ten počítač mít zase dalších 7 let bez sekání. To co mám je už čekárna,sedmiletá.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Libor K » 11 zář 2019, 23:52

Přidám svoje názory. Počítače jsem si po prvním Atari už dělal sám. Počítač na fotky si myslím nemusí být nijak výkonný, oproti moderním hrám. Mám taky více jak 7 let starou vlastní sestavu a stále spokojenost. Grafická karta v procesoru, výkonnější než předchozí samostatné, elektriku hodně žeroucí. 32 GB paměti, dobrá věc. SSD disk, rychlost nesrovnatelná s předchozími otáčivými. Důležitý je ten monitor, ten mám novější, taky Dell extra sharp 22 palců. Naprostá spokojenost. Stejně nemůžu jet na plné rozlišení, pak je vše moc titěrné a nelze se tam jednoduše trefit do menu.... Ty chceš 27 palců, budeš ho muset dát kousek dál od očí, bys nekroutil krkem a s tím rozlišením půjdeš taky dolů. Důležitá je klávesnice a hlavně myš. Já hodně retušuju a poslední dobu jsem jich vystřídal 6 ks, takže kabelová, laserová, herní.
Převádím klidně 100 RAW najednou, skládám i více jak 100 fotek ve Focus stack. Jo, počkám si pár minut, ale v tu dobu dělám něco jiného, převody běží v pozadí. Na samostatné snímky nečekám nikdy. Možná ti to brzdí něco ze softvéru, nebo tu 7 let starou sestavu máš fakt slabou.
6 TB externí disk je myslím zbytečně moc, nikdy to nevyužiješ. Já nemůžu zaplnit 1 TB a protože je otáčivej, USB 2, tak hrozně pomalej. Už bych vše jen SSD s menší kapacitou.
A v neposlední řadě je energetická náročnost. Když počítač běží každý den několik hodin, na účtu za el. se to projeví. Výkonný procesor žere hodně, grafická karta taky, monitory něco málo taky.
Jo, je to výkon vs. cena za pořízení a pak za elektriku.
Chtěl's názor, máš ho. :)
Canon EOS 700D, 6D, objektivy Canon MP-E 65, Canon EF 100 Macro a Mitutoyo Mplan APO 10x
https://www.flickr.com/photos/144909747@N03/
Uživatelský avatar
Libor K
VIP
 
Příspěvky: 1350
Registrován: 06 úno 2016, 15:18
Bydliště: Děčín
Vlastním jménem: Libor Kubát

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 12 zář 2019, 07:48

Díky za názory, Libore ty disky potřebuju, protože mi nejde mazání :-) a v poslední době fotím všechno v krátké sérii, ono se to často vyplatí i u lidí a streetovek, jenže to rozhodování co pak smazat žere moc času. Zatímco za nový foťák nebo objektiv jsem byl často schopen chodit dalších pár let jako drban, za PC je mi to nějak proti srsti. Na druhou stranu, jednou k tomu bude muset dojít. Překvapils mě s tou elektřinou, začnu to vypínat,poslední dva roky mi to běželo skoro nonstop. Myslel jsem, že když to usne, tak to stačí.
Faktem je to, že tuhle sestavu mi dle mého zadání aby vše bylo od CZC navrhl kamarád, PC fanatik. Jenže ona je stejně blbá skříň, která má průhlednou bočnici a má nějaké blikačky, to nechci.
Tak nakonec se snaží tlačit cenu dolů. Mohu poprosit ještě o názory na tohle? To první bylo opravdu moc.
https://www.czc.cz/d7s3ktdi6ehr2bqfrf7a7nt6vb/seznam
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 12 zář 2019, 09:30

Pořád jde ušetřit na té bedně (třeba https://www.czc.cz/evolveo-r05-cerna/163856/produkt). Sice u ní píší, že má hlučnější větráček, ale ten se dá nahradit nebo vůbec nezapojovat. Pochybuji, že při úpravě fotek bude ta sestava nějak víc topit, aby ji bylo nutné intenzivněji chladit.
Obecně platí, že čím těžší bedna, tím větší pravděpodobnost, že chod počítače bude tišší, protože tenké plechy víc vibrují. I když u těch nejlevnějších beden prý někdy stačí vylámat krycí plechy pro 5,25 mechaniky na předním čele, což údajně bývá nejčastější zdroj hluku.
Já bych si ještě nechala navrhnout sestavu pro fotografa a občasného tvůrce videa i přímo u CZC. Řekla bych jim jaký na tom pojede software a co se mi na stávající sestavě seká.
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod aqualife » 12 zář 2019, 15:06

Je to fakt těžká situace. Když se řekne že nějakej foťák je dobrej, většina souhasí. U těch počítačů co člověk, to názor. Nějak nevím, s kým se v CZC radit. Práci jim chci zadat, ale kdoví kde ti technici sídlí.
Uživatelský avatar
aqualife
VIP
 
Příspěvky: 2765
Registrován: 30 kvě 2014, 14:41
Bydliště: Praha
Vlastním jménem: Karel Zahrádka

Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvekod Martina » 12 zář 2019, 16:51

V TSB jsem vešla do prodejny a řekla jednomu ze zaměstnanců, že potřebuji upravit jejich sestavu a on mi udělal nový soupis podle cenového limitu a neměl s tím problém. Netuším, jestli jsou stejně informovaní zaměstnanci CZC, ale snad tam nejsou jen brigádníci, kteří vydávají zboží ze skladu.

Ono je to fakt těžké. Já upřednostňuji velká úložiště, protože za ty roky, co používám PC, vím, že se mi časem podaří zaplnit cokoliv a zároveň jsem nikdy nepotřebovala ke své práci výkonnou grafickou kartu, tedy tuto položku ignoruji. A na rovinu - PC je staré 7 let a proto ho chci nahradit, je argument o ničem, protože není zřejmé v čem konkrétně nestačí a jaké programy na něm jedou. Za těch 7 let se hodně vyvíjely hry, ale grafické programy lze rozjet pořád i na slabších zařízeních. Na fotky fakt v pohodě stačí i celkem starý křáp, když je v něm SSD, dost úložného místa a cca 16 GB RAM. Pochopitelná je ta investice do nového monitoru, tam ten rozdíl bude předpokládám výrazně vidět. Jestliže ten monitor staré PC neutáhne, tak bych si stanovila cenový limit, šla do prodejny a nechala si vytvořit k tomu monitoru PC pro fotografa a případně filmaře (a opět jsme u toho, že sám kupující musí vědět, jestli střih videa bude stěžejní a proto potřebuje výkonný procesor a grafickou kartu nebo to bude okrajová záležitost kdy si v klidu počká, až to slabší PC přechroustá).
Uživatelský avatar
Martina
VIP
 
Příspěvky: 1511
Registrován: 07 pro 2009, 23:30

PředchozíDalší

Zpět na Počítačový hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník