Šoupálek dlouhoprstý - Certhia familiaris - Kôrovník dlhoprstý
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
- Photomecan
- VIP

- Jméno: Martin Mecnarowski
Šoupálek dlouhoprstý - Certhia familiaris - Kôrovník dlhoprstý
těsně před západem slunce:
[mrtve linky]
ISO640, f7,1, 700mm ...
- VIP

Re: Šoupálek dlouhoprstý / Certhia familiaris
Martine-je to přeci Šoupálek krátkoprstý Certhia brachydactyla.
Jinak ta barva je dost do červena asi od slunce, ve skutečnosti je víc do šeda-takový nenápadný.
Jinak ta barva je dost do červena asi od slunce, ve skutečnosti je víc do šeda-takový nenápadný.
-
Krafra
- VIP

- Jirkab
- VIP

- Jméno: Jiří Bartoš
Přesné určení těchto dvou druhů je dost problematické, nejlepší to je na jaře podle zpěvu. U těch prvních dvou fotek bych si tipnul na dlouhoprstého - zadní dráp vypadá oproti prstu poměrně dlouhý a zobák se jeví kratší. Vkládám taky jednoho, kde je vidět, nebo spíš nevidět jeho ochranné zbarvení.
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
- Jan Veber
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Veber
odchycení se nechají poznat pole tmavých skvrn na spodu křídel, myslím, pokud se nepletu 
- P4c.
- zkušený protahující

- Jméno: Michal Hykel
Na všech fotkách je Certhia familiaris (šoupálek dlouhoprstý). Určení bývá často problematické, ale z těchto fotek si myslím jisté (determinuje se podle zlomu na křídelní pásce). Jinak bezpečně podle zpěvu (doporučuji poslechnout nahrávky od Pelze). Často ho teď slyším, ale díky skutečně dokonalým mimikrám jsem se k němu nedostal. Všechny fotky krásné 
- Photomecan
- VIP

Vzhledem k tomu, že bezvadně reagovali na zpěv š.dlouhoprstého a následně se asi vlivem pěkného počasí identicky rozezpívali i v tuto dobu, bych opravdu tipnul dlouhoprstého... a jasně, barevnost je posunutá vlivem zapadajícího slunce. Chtělo to lehce přiblesknout, ale to bych si nesměl na blesku urazit patici...takže je na polici a čeká na odeslání do opravy...tady je jeden typičtějí:
[mrtve linky]
[mrtve linky]
-
Krafra
- VIP

Právě podle poslední fotky se zdá,že je to krátkoprstý-nadoční bílý proužek není tak zřetelný.Viděl jsem foto a ten má ten dráp asi dvakrát dlouhý jako krátkoprstý, navíc u Martina v nížině a lužních lesích se vyskytuje krátkoprstý-vše mám z knížek takže se možná pletu,nebo určitě?
Ta poslední fotka je super,přesně takhle vypadá
Ta poslední fotka je super,přesně takhle vypadá
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
No vidíš ja si myslím, že je to dlouhoprstý:-) jako bez hlasu se to dá poznat (a to i tak složitě) až v ruce:-) teda beze zpěvu:-)
Jinak mě přijde docela kontrasstní, a dráp dlouhý
Jinak mě přijde docela kontrasstní, a dráp dlouhý
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Pěkné fotky máte! K takovým malým potvůrkám se mi moc nedaří se dostat dost blízko. Martine, ten poslední je super.
A co se šoupálka přímo zeptat, co je zač?
A co se šoupálka přímo zeptat, co je zač?
- bluecamel
- zimní host

- Jméno: David
Taky se mi podařilo jednoho vyfotit. V pražských parcích jsou celkem běžní a lze se k nim i docela přiblížit.
Nikon D300, Tamron SP 90 Macro, Nikkor 70-200, Nikkor 16-85, SB 900, Nikon SB-R1, Nikon TC 1,7E II ext. , mezikroužky
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
tady se, koukám, roztrhl pytel se šoupálky!
Moc pěkné fotky! Jen tak dál! Já jsem ho jen párkrát viděl, jak bleskově šplhá po kmenech!
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- Photomecan
- VIP

Šoupálek dlouhoprstý / Certhia familiaris
Dnes se motal okolo krmidla a cosi sbíral. Až pak mě došlo, že jsem upravoval krmítko kúrou, kterou jsem odtrhl z padlého stromu. A ejhle, sice nevím, jak na to přišel, ale asi v té kůře byly nějací hmyzáci, protože pořád něco vytahoval z pod kůry - tak mne napadá, že bych mu do prasklin zastrčil kousky loje? Nicméně na zavěšený lůj nechodí...
[mrtve linky]
[mrtve linky]
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
TAky jednoho zkusím:-)
[mrtve linky][mrtve linky]
[mrtve linky][mrtve linky]
---------------------------------------------------------
- Jirkab
- VIP

- Jméno: Jiří Bartoš
tady jsem vyhrabal jeden dokument z loňské zimy. To aby jsi viděl, že v zimě ani zrním nepohrdne. I v literatuře se to uvádí.Photomecan píše:Dnes se motal okolo krmidla a cosi sbíral. Až pak mě došlo, že jsem upravoval krmítko kúrou, kterou jsem odtrhl z padlého stromu. A ejhle, sice nevím, jak na to přišel, ale asi v té kůře byly nějací hmyzáci, protože pořád něco vytahoval z pod kůry - tak mne napadá, že bych mu do prasklin zastrčil kousky loje? Nicméně na zavěšený lůj nechodí...
[mrtve linky]
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/