Moje první foto - žádost o rady

- veškerá technika, její příslušenství a pomůcky fotografa
Odpovědět
patf
zatoulanec
zatoulanec
Jméno: patf f

Příspěvek od patf »

Dobrý den,
začínám s focením (nikdy jsem nefotil) a dovoluji si všechny požádat o radu.

V příloze foto vosy - umřela před 6ti lety, půjčil mi ji syn na focení. Po focení jsem ji vrátil. Nicméně jsem hrdinou rodiny - všichni z té fotky byli vedle :) Vím, že stojí za prd, ale proto tu jsem a rád bych se zeptal, co všechno zlepšit.

Výbava: Sony A7 iii + Mitakon Creator 85mm f/2.8 1-5x super macro + Godox V860III + makro sáňky na kličku
Samotné foto je asi 2:1, clona F11, blesk přes difuzery.

K věci - musím vyčistit všechna skla. Jak se zbavit toho kruhu na fotce?
A prosím rady od Vás - cokoli. Děkuji!
vosa
vosa
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

K makru se snad vyjádří povolanější, ale myslím, že není potřeba ani tak vyčistit skla, spíš čip - doporučuji Eyelead.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Předpokládám, že to je na max zvětšení 5x. Takhle asi nemá moc smysl fotit, bude stále úplně minimální HO a když, tak potom poskládat třeba z deseti snímků. I tak ale asi bude kvalita mizerná, protože čím větší zoom, tím horší výsledek.
Podívej se sem do sekce Makro - Hmyz nebo Ostatní. Je tam spousta rad a návodů od povolaných a uvidíš, čeho lze dosáhnout.
patf
zatoulanec
zatoulanec
Jméno: patf f

Příspěvek od patf »

Děkuji :)
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Sice ,, po sezoně ,, , ale nějaká moje myšlenka ...
Tady v práci mám velmi omezené podmínky, pro náznak to snad bude stačit. Obecně pokusy o zvětšení ,, nad 1:1 ,, chtějí trochu toho PP, těžko čekat, že po zvětšení nenajdeš něco, co nechceš. Tady - nevím jestli je to na hraně malého snímače, to chtělo ,, přidat ,, už při vyfocení a pamatovat, že s tím pak potřebuješ kouzlit, takže hlídat expozici ap. U teď už zmenšeného zdrojáku ty úpravy už nevyniknou, ale když se na detail zaměříš už při focení, dostaneš mnohem lepší výchozí materiál.
Fotka ve výsledku není ,, až tak hrozná ,, jak píšeš, prohnat ji nějakým softem a je z ní pro domácí ukazování docela slušný obrázek.
Trochu světla, citlivě přiostřit a podobně ...Taky ten čip je zaneřáděný řádně, takže špachtličku a jak radí Martina, nějakou šikovnou kapalinu, ne uchošťoury a vodu, to není vtip, taky jsem se s takovým ,, čištěním ,, už setkal ... :-). Případné nečistoty odklonovat nebo odmazat v PP, ale je tady toho opravdu moc. Kruh je nevím od čeho, to by ti poradil třeba Kutilka, ale přinejhořším, než přijdeš na to jak odstranit důvod, ho můžeš zase odmazat ... záleží, co používáš za soft. Já používám ty nejobyčejnější, žádný PS nebo Lightroom, takže zase v tomhle neumím poradit. Musíš zapátrat ...
Makro jako takové není disciplína jak to vypadá jednoduchá, chce to svoje, a větší zvětšeniny obzvlášť. A je to za prvé o vyfocení a za druhé o PP, třeba Libor Kubát by ti mohl vyprávět ... :-), i když jeho metody jsou dál, ale vychází to třeba i na jednu fotku za noc ... Obdivuju jeho výsledky, nejen tady ... To jen pro představu.
Takže, vydržet, fotit, dávat fotky ... :-)
Pozn.: ty moje velmi rychlé nástiny úprav ber jen jako opravdu ukázky co a jak, nemůže se to rovnat úpravě normální
fotky ... : oops: První výřez = doostření plus trochu světla, druhý výřez = čištení na levé polovině, koukat na fotku, ne na ten,, vystřižený kousek ,, .. :-)
Přílohy
2023-10-10_051546a.jpg
2023-10-10_053219b.jpg
kutilka
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Příspěvek od kutilka »

Z vloženého snímku se dá vytáhnout o dost víc, ale chce to řádnou úpravu (mrtvého) objektu - vyčištění od prachu jemným štětečkem, ušetří se spousta práce při SW čištění.
Ten reflex může být uvnitř objektivu, možná reflex od podložky - nevím, musel bych být u toho.
Při trošce koumání se dá příčina zjistit...
A jak píše ladysk, perfektní čistota čipu je základ.
Posílám pokus o rychlé SW zpracování.
DSC01520_2 edit.jpg
Odpovědět

Zpět na „TECHNIKA A POMŮCKY“