Tajne lokality viz diskuze k Vlha Pestra

Odpovědět
Siplace

Příspěvek od Siplace »

vla píše:mnohdy může být i přínosem pro daný druh a jeho klid.
tak to je věc názoru... mnohdy se to sice tají, ale birderů se tam sjíždí celkem dost... ti si to mezi sebou poví... a navíc většina lokalit je stejně dávno známá a profláknutá

Já jen v poslední době (kdy už jsem něco procestoval) pozoruji ten rozdíl mezi ČR a jinými státy v Evropě, ale i ve světě..... V USA mi lidi kreslili i mapu, abych trefil na místo, kde se vyskytují kolpíci růžovi... prostě je to jiné. A také už musím říct, že z ČR mám v poslední době minimum fotek a asi to tak bude i do budoucna.
Ritchi
VIP
VIP
Jméno: Ondřej Ryška

Příspěvek od Ritchi »

Siplace píše:trochu to tu zase rozvířím... tohle už mi přijde přehnané... Zajímavé je, že jinde je ten přístup úplně jiný. Na Slovensku jsem se úplně náhodou potkal s Peterem Chraščem, někteří ho možná znají pod přezdívkou "Žila". Dělá strážce v CHVÚ Senné. Pokecali jsme o problémech v téhle oblasti a dokonce nám ukázal, kde hnízdí volavky červené a kde hledat sýčky (a taky jsme je v tamním JZD našli), nabízel i to, že zavolá majiteli JZD a domluví fotografování. A vůbec mu nevadilo, že jsem jen fotograf a nebo se pohybuji v okolí hnízdišť... ba naopak. Bohužel mi přijde, že tady na Birds.cz to zbytečně jde někam, kam by nemělo... a pan Boháč od minulé kauzy v Krčmani tají vše. Jenže sám se honí za každým strnadem malinkým ústřičníkem velkým a dalšími druhy, které se u nás vyskytují zřídka... co si o tom myslíte?
Jirko- nechápu proč se tím vůbec zabýváš. Chtěl bych mít taky tolik času. Jen to trochu upřesním.
Na avif dávám pozorování hlavně pro sebe, protože se to pak lépe dohledává než v deníčku. Samozřejmě zadávám i skrz mapování atd..To si admini můžou odtajnit i tajené..(zase tak často netajím)
Další věc je ta, že na tuto lokalitu zaletují ptáci odpočívat a když člověk neví odkud pozorovat, tak ptáky vyplaší do jednoho. Jelikož na ni jezdím často, tak ji nemám důvod propagovat - nepotřebuju tam potkávat další lidi. Jo jsem sobec. Chodím tam relaxovat a stačí, že mi to tam plaší pytláci s myslivcama.
Nikon D7200, Tamron SP 150-600mm, Sigma 150/2,8 OS
Siplace

Příspěvek od Siplace »

Ritchi píše:Jirko- nechápu proč se tím vůbec zabýváš. Chtěl bych mít taky tolik času. Jen to trochu upřesním.
Na avif dávám pozorování hlavně pro sebe, protože se to pak lépe dohledává než v deníčku. Samozřejmě zadávám i skrz mapování atd..To si admini můžou odtajnit i tajené..(zase tak často netajím)
Další věc je ta, že na tuto lokalitu zaletují ptáci odpočívat a když člověk neví odkud pozorovat, tak ptáky vyplaší do jednoho. Jelikož na ni jezdím často, tak ji nemám důvod propagovat - nepotřebuju tam potkávat další lidi. Jo jsem sobec. Chodím tam relaxovat a stačí, že mi to tam plaší pytláci s myslivcama.
mě jen zarazilo, že se tají lokality s rackem chechtavým, který je běžný na každé skládce za městem. Netušil jsem, že tam máš i další pozorování... tak jsem se jen nad tím pozastavil. S mým volným časem to nemá nic společného, to mi věř.

Přeji hezké světlo...
RollsRojs
VIP
VIP
Jméno: Lukáš Pich

Příspěvek od RollsRojs »

Jirko, pokud je to utajení lokality, kterou si Ritchi našel na focení, tak je přece jasný, že tam nechce mít Václavák. Když si něco takovýho najdu a dostanu se tam třeba jen jednou za týden o víkendu, tak taky nebudu riskovat, že si to tam zrovna přijde prohlížet nějakej cizí výletník, kterej to našel na Avifu, a všechno mi splaší. To je jako chtít po houbařovi, aby ti prozradil svoje nejlepší místečka :) A z vlastní zkušenosti musím říct, že Ondra je v tomhle ohledu jinak velmi sdílná osoba, takže si myslím, že pokud bys extra stál o návštěvu nějaké jeho lokalitky a napsal mu, tak tě tam klidně i vezme. Ale to, že nechce svůj objev roztrubovat na internetu pro kohokoli, to mi přijde úplně logický.
XAXAP
VIP
VIP
Jméno: Martin Tomáš

Příspěvek od XAXAP »

Člověci, já myslím, že se ty "nájezdy" návštěvníků dost přifukují. Krom ptáků v rámci různých projektů, kdy respektuju požadavek šéfa projektu a zadávaj je všechny oni, dávám do AVIFu všechno veřejně a nestalo se mi nikdy, že by mi někdo někde překážel. To se může stát u nějakého ultrašpeku, co do ČR zavítá výjimečně, ale po těch nepeču, s tím nemám zkušenost.

S houbařením se to moc srovnávat nedá, Lukáši, bo houbu sebereš a další má smůlu. Ptáci tam jsou obvykle stále.

A taky si ze zkušeností z projektů zvenku myslím, že veřejná známost dělá vzácné věci ještě hodnotnější. Pro samotné ptáky je to pak ve finále lepší, místní si lokalitu hlídají atd.
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
RollsRojs
VIP
VIP

Příspěvek od RollsRojs »

XAXAP píše:S houbařením se to moc srovnávat nedá, Lukáši, bo houbu sebereš a další má smůlu. Ptáci tam jsou obvykle stále.
Houbu sebereš a za pár dní vyroste další, ale to už je otrava. Stejně tak s vyplašeným ptákem, kterej se vrátí za pár hodin.
Siplace

Příspěvek od Siplace »

RollsRojs píše:Jirko, pokud je to utajení lokality, kterou si Ritchi našel na focení, tak je přece jasný, že tam nechce mít Václavák. Když si něco takovýho najdu a dostanu se tam třeba jen jednou za týden o víkendu, tak taky nebudu riskovat, že si to tam zrovna přijde prohlížet nějakej cizí výletník, kterej to našel na Avifu, a všechno mi splaší. To je jako chtít po houbařovi, aby ti prozradil svoje nejlepší místečka :) A z vlastní zkušenosti musím říct, že Ondra je v tomhle ohledu jinak velmi sdílná osoba, takže si myslím, že pokud bys extra stál o návštěvu nějaké jeho lokalitky a napsal mu, tak tě tam klidně i vezme. Ale to, že nechce svůj objev roztrubovat na internetu pro kohokoli, to mi přijde úplně logický.
Jo Lukáši už jsme si to vyjasnili... viděl jsem na Birds.cz jen pozorování racka a tak mi to přišlo přehnané. Kdybych viděl od jednoho pozorovatele více druhů v jeden den, bylo by mi jasné proč to tají :-)
Totmi
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Martin Grossman

Příspěvek od Totmi »

XAXAP píše:
S houbařením se to moc srovnávat nedá, Lukáši, bo houbu sebereš a další má smůlu. Ptáci tam jsou obvykle stále..
No letos se na rybníkách stalo, že po tom, co se provalilo jedno hnízdo s Moudivláčkem, tak ho na druhý den někdo šlohl i s haluzou. Takže Bohužel to srovnání jde. Někteří lidi jsou hrozné hovada. Proto Ondrovi rozumím. :(
Technika: Do roku 2020 Canon, Od léta 2020 Sony A9ii+Sony 200-600/5.6-6.3, Stativ + hlava FEISOL.
http://www.martin-grossman.com
DusanV
běžný
běžný
Jméno: Dušan Vainer

Příspěvek od DusanV »

Martine, to bylo to hnízdo, o kterém jsi mi psal do SZ? Já tam byl asi týden poté a šiška tam pořád visela. Proč někdo sebere hnízdo i s větví, to tedy nechápu.
Nikon D500, 300/2.8, 105/2.8 Micro
http://www.dusanovo.cz
Totmi
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Martin Grossman

Příspěvek od Totmi »

DusanV píše:Martine, to bylo to hnízdo, o kterém jsi mi psal do SZ? Já tam byl asi týden poté a šiška tam pořád visela. Proč někdo sebere hnízdo i s větví, to tedy nechápu.
Ne, to bylo ještě jiné. Také tomu nerozumím. Jediné co mě napadá, že to teď slouží jako učební pomůcka přírodopisu. Ale stejně je to trestuhodné.
Technika: Do roku 2020 Canon, Od léta 2020 Sony A9ii+Sony 200-600/5.6-6.3, Stativ + hlava FEISOL.
http://www.martin-grossman.com
RollsRojs
VIP
VIP

Příspěvek od RollsRojs »

DusanV píše:Proč někdo sebere hnízdo i s větví, to tedy nechápu.
Podle mě normálně dekorace. Viděl jsem, jak má jeden moravskej stréc doma na zdi asi dvacet let starý hnízdo moudivláčka, a stěžoval si, že by to chtělo najít nějaký čerstvější, protože tohle už začíná vypadat ošuntěle.
DusanV
běžný
běžný
Jméno: Dušan Vainer

Příspěvek od DusanV »

No jo, lidi jsou různý. Ale mít doma na zdi obří šourek, to chce speciální povahu : D
Nikon D500, 300/2.8, 105/2.8 Micro
http://www.dusanovo.cz
Odpovědět

Zpět na „Dotazy k lokalitám“