Lelkoun srílanský - Batrachostomus moniliger - Suba cejlónska

Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
ptacatko1
VIP
VIP
Jméno: Miroslav Stehlik

Lelkoun srílanský - Batrachostomus moniliger

Příspěvek od ptacatko1 »

Řemeslně zachycená. Radost nad takovým krásným úlovkem, jinak velká gratulace k prvním záběrům na tomto vlákně, je to boží.
Míra
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
DaveH
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: David Havel

Příspěvek od DaveH »

Sameček sedící na hnízdě (samec sedí přes den, paní domácí v noci).

Naprostý souhlas s Martinem. Ta fotka má pro mě obrovskou cenu už jen pro energii a čas který jsem musel věnovat tomu ji udělat. Dostat ho izolovaného od pozadí je v podstatě nemožné. Najít - 4 denniště byla prázdná, takže po poradě průvodců mě jeden vzal s sebou (rodinu jsem odložil na odpočívadle) a následoval půlhodinový poklus po stezkách pralesem - v podstatě přeskování z jednoho mokrého kulatého balvanu na druhý a modlení se abych nerozflákal techniku. Na místě jsme ho 20 minut hledali, přitom na konec byl opravdu přesně v místě kde měl být, 5 metrů před náma, jen neviditelný (přiznávám, kdyby se mnou nebyl průvodce a nevěděl kde má být neměl jsem šanci ho byť zahlédnout ne tak vyfotit). Nesměl jsem se logický víc přiblížit ani si odstranit byť nejbližší větev takže focení hrůza a pak opět běh zpět na vyznačené cesty pro návštěvníky. Pijavice jsem měl i za krkem, ale člověk má pak radost jak malé dítě i z toho že ho měl možnost těch 10 minut pozorovat.
Přílohy
Sinharaja131222-116-2_Lelkoun_srilansky.jpg
Nikon D4, D7000 + Nikkor 500/4 VR, Nikkor 105 Makro, pod vodu Nikon D80, pouzdro Ikelite + 2x blesk Ikelite 125 - http://www.dhphoto.cz/
Siplace

Příspěvek od Siplace »

Davide mě se to moc líbí i s tím okolím... opravdu povedená fotka : Bravo:
Siplace

Příspěvek od Siplace »

Po pár letech nahodím další fotku těchto zvláštních ptáků... pro mne jeden z TOP zážitků na Srí Lance.

http://www.wildlife-foto.cz/wp-content/uploads/2018/11/Lelkoun-sr%C3%ADlansk%C3%BD-01.jpg
Jířa
VIP
VIP
Jméno: Jiří Voleský

Příspěvek od Jířa »

Zvláštní pták..., velké a zvláštní oko, to je samec (vpředu) a samička Jiří ???
CANON EOS 6D Mark II a Canon EOS 50D, objektivy Canon EF 400mm, f /5,6L USM, Canon 70-200mm, f/2.8 L USM, Canon MAKRO EF 100mm, f 2.8L, Ext. Canon 1,4x II, stativ GITZO GT 2531, fotostan OUTHOUSE, maskovací sitě, úhlový hledáček Canon 2,5x..
Ymi
VIP
VIP
Jméno: Jaroslav Fojt

Re: Lelkoun srílanský - Batrachostomus moniliger

Příspěvek od Ymi »

jsou to prostě škaredky :)
ww002.jpg
poslední pokus, a pak jdu do černobílé : D
Naposledy upravil(a) Ymi dne 12 led 2026, 07:39, celkem upraveno 3 x.
Nikon D750/D700, Nikkor 400/3,5, Nikkor 105/2,8 VR a další udělátka... nově N 200-500
https://www.instagram.com/ymiprvni/
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Když to porovnám s těmi, co tu už jsou, tak ti nejsou rudí, ale hnědí. To samé i u zoborožce.
Ta červená je chybný barevný profil nebo je to záměr?
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Příspěvek od makara »

Super , tých by som chcel niekedy vidieť ... aj ten Mecnarov je taky viac červený .. asi len WB by trebalo doladiť ..
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Ymi
VIP
VIP

Příspěvek od Ymi »

Záměr to úplně není, trochu s tím válčím...
Nikon D750/D700, Nikkor 400/3,5, Nikkor 105/2,8 VR a další udělátka... nově N 200-500
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Zoborožec vypadá, že je focenej za jasného světla v lese, takže je na něm hodně různě zelených stínů skrze listí. Zdá se, žes ho vyvážil na ten světlej proužek na krku za ním, ale ten byl právě asi zelenější. Mně přijde, že lepší barvu dostane vyvážením na krční bílá pera směrem k fotografovi a ještě potom trochu stáhnout odstín/tint (zelená-červená). Stejný profil pak poměrně funguje na lelkouna - ten mi přijde vyváženej na jeden z těch bílejch fleků v pozadí, ale ty nejsou bílý, ale modrý (obloha).
Tohle je těžký, kdybych neměl nějakou rozumnou bílou, tak se mi docela osvědčilo dát si RAW do bílého rámečku (DT to umí, nevím jak Tvůj software) a pak mnohem líp vidím, kdy barvy vypadají přirozeně. To platí i pro expozici, mám hodně sklon fotky podexponovávat a tohle mi hodně pomohlo.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Ten druhý pokus je o něco lepší, ale pořád je to saturované jak od indického fotografa. Saturace sama o sobě není problém, ale když jsou tam tóny do fialova (větev ve stínu, tmavá místa peří), tak to vždycky vypadá nepřirozeně.
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Příspěvek od MartinP »

Ymi píše: 11 led 2026, 11:33 jsou to prostě škaredky :)
druhý pokus, s barvama trochu bojuju
Záběr super, saturaci na 1/2 a bude to dobrý
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Příspěvek od duffa »

Záběr dobrým fakt příšery :-D Ale ty barvy, to je teda divočina, nejenom saturace. Přijde mi, že tam máš extrémně stahované jasy/bílé, to potom dělá takové nepřirozené kontury kolem světel (jen můj dojem, možná to tak opravdu vyšlo na fotce), a hodně to jde celé do fialova. Totéž u zuborožců, to je taky jakési fialové.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Ymi
VIP
VIP

Příspěvek od Ymi »

Zkusil jsem to ještě potahat. I zoborožce.
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Příspěvek od makara »

Teraz to máš oveľa lepšie 👍 ja keď som skúšal tak nejako mi to vyzeralo 😉
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Odpovědět

Zpět na „ŠPLHAVCI, LELKOVÉ, KUKAČKY, SROSTLOPRSTÍ“