Záhlinice, Hulín, Morava

Odpovědět
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Záhlinice, Hulín, Morava

Příspěvek od Photomecan »

MOS-ČSO: Záhlinické rybníky jsou součástí Přírodního parku Záhlinické rybníky. Nalézají se cca 1km jižně pod městem Hulín a v těsné blízkosti obce Záhlinice. Svou výhodnou polohou v Moravské bráně, jsou magnetem pro protahující ptactvo. Patří k ornitologicky k nejlépe prozkoumaným oblastem v ČR. Nedílnou součástí rybníků jsou také lužní lesy Filena a Zámeček. Na něm plynule navazují fragmenty původních mokřadních luk. (Zájemci mohou nahlédnout na webové stránky NPR Záhlinické louky ZDE ).
V průběhu let zde bylo pozorováno více než 280 druhů ptáků, z toho 136 hnízdících. Na jarním tahu můžete pozorovat mnohé druhy kachen, racků, rybáků a volavek. Na podzim pak, při obnažených dnech rybníků, je možno zahlédnout vzácné ptáky z řádu bahňáků. V zimním období pravidelně navštěvují lokalitu orli mořští, motáci pilichové a mnohé druhy drobných pěvců. Je možno také nahlédnout na dvě velké pískovny, které doplňují výčet deseti záhlinických rybníků. Na nich bývají v zimním období až do zámrzu přezimující druhy kachen a potáplic.
Mimo ptactvo je tato lokalita známa také svou rozmanitou lužní florou a hmyzem, (jen vážek zde bylo zjištěno 40 druhů). Bylo zde také nalezeno deset druhů obojživelníků a mnoho dalších živočichů.
vafo
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vlasťa Horák

Re: Záhlinice, Hulín, Morava

Příspěvek od vafo »

Ahoj Martine,
bohužel lokalita se hodně změnila. Člověk co má v pronájmu rybníky zvednul poměrně vysoko hladinu( následek bahňáci zmizeli ), odpaluje hlukové granáty na plašení ptactva, kácí podél břehů stromky a keře. Navíc pan "majitel" není zrovna tolerantní... Je to velká škoda, protože to co píšeš tam skutečně bylo. Byl to opravdu takový ptačí ráj.Když jsem tam jezdil jako malý kluk tak to byla pecka , teď je to velmi slabé. Mořští orli tam v zimě létají stále.
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

To jsem nevěděl, už jsem tam chvíli nebyl. Tak to je škoda, co už. Díky za echo...to je vůl...
hilgertom

Příspěvek od hilgertom »

Bohužel, takto "zabitých" je víc lokalit : cry: .
Gigerich
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Pavel Gigerich

Záhlinice, Hulín, Morava

Příspěvek od Gigerich »

Byl jsem se letos na Záhlinické rybníky 2x podívat. Vypadalo to, že se tam chystaly na jaře zahnízdit husice nilské, ale pak zmizely někam jinam. V květnu už jsem je ani nezahlédl. Sice mě odtamtud nikdo nevyháněl, ale je to tam všude ocedulkované zákazy vstupu a na hrázích jsou zamčené brány. Což ale není nejhorší. Problém je tam invaze klíšťat. Každý den jsem jich zlikvidoval desítky.

Chlapi, někdo tam v rákosí ve vodě Svárovského rybníku nechal pružinový maskovací kryt, vypadá to jako Zico Fastman 1. Asi je tam už dlouho, podle toho, jak se plátno škube. Je smutné, když se "milovníci" přírody chovají jako prasata. Jestli tam někdo budete při nižším stavu vody, třeba při výlovu, tak to prosím ukliďte, ať to nedělá fotografům všeobecně ostudu. Možná se vám pružiny budou hodit na výrobu něčeho šikovnějšího, než je Zico.
Galerie fotek a také lokality na focení jsou k nalezení na webu www.fotodoma.cz
zdenekbrtek
VIP
VIP
Jméno: Zdeněk Kratochvíl

Záhlinice, Hulín, Morava

Příspěvek od zdenekbrtek »

To že pronajimatel rybníků dává všude zákazy, není to nejhorší. Vloni se tam opakovaně pokoušelo zahnízdit několik párů roháčů, vybudovali na hladině z vodních rostlin hnízdo, do příští návštěvy zmizelo. Nejezdím tam pravidelně, ale během tří návštěv takto zmizelo nejméně 6 hnízd. Na hrázi se občas najde zastřelená volavka, racek i zmíněný roháč. Pronajimatel objíždí po hrázích autem, s brokovnicí a vlčákem, takže návštěva tamních rybníků není zrovna příjemný zážitek.
Odpovědět

Zpět na „Česko“