Klíšťata a podobná havěť

- oblečení, obuv, kamufláž, maskovací sítě, fotovory...
taek
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: M. Š.

Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od taek »

Jestli máte nějaké dobré tipy jak na klíšťata, komáry a jim podobné humusáky, tak sem s tím. Tady přidávám něco ke klíšťatům. Nějaké tipy byly i v předchozím fóru, tady to ale bude v ucelenější formě a nezapadne to.

Zkušenosti nakažených borelií apod, jinak outdoorforum je vůbec fajn zdroj informací
http://www.outdoorforum.cz/viewtopic.php?f=31&t=8392

Zkušenosti s repelenty apod.
http://www.outdoorforum.cz//viewtopic.php?f=31&t=7835

Doporučení pro lékaře k lymeské borelióze
http://www.cls.cz/dokumenty2/postupy/t057.rtf

Delší, ale zajímavý článek o klíšťatech
http://www.rozhlas.cz/sever/planetarium/_zprava/87826

Ochranné návleky proti klíšťatům
http://www.ochranaprotiklistatum.cz/

- jinak k REPELENTŮM - vytáhl jsem to odsud - http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1080 ... -anti-bite

1 varianta repelentů - znesnadňují rozpoznání „chutného“ objektu, po kterém kousaví obyvatelé lesa prahnou. Funguje tak, že účinná látka vyřadí receptory hmyzu a učiní člověka pro ně „neviditelného“. Většina těch milých zviřátek se totiž orientuje podle oxidu uhličitého, který vydechujeme nejen ústy, ale i kůží, a neomylně míří za zdrojem, kde tuší lákavou hostinu. A když se podaří receptory ošálit, tedy lépe řečeno vyřadit na chvíli z provozu, hmyz o procházející krevní konzervě jednoduše neví.
„Zneviditelňovací“ repelenty se aplikují přímo na kůži. Odpařují se postupně a po určitou dobu vyřadí hmyzu jeho „radar“ z provozu. Tato doba je závislá na koncentraci účinné látky v repelentu. Látky s menší koncentrací se musí aplikovat častěji, aby bylo dosaženo účinku. Látkami, které takto obloudí obtížný hmyz, jsou například picaridin nebo deet.

2 varianta - druhá varianta repelentů s obsahem látek, které hmyzu natolik „páchnou“, že raději hledá jinou oběť. Látkami s repelentním účinkem jsou například různé aromatické oleje, mentol, nebo kafr. Jiné přípravky obsahují insekticidy, které sázejí na to, že hmyz při kontaktu zabijí. Takovou látkou je třeba permethrin. Přípravky se aplikují na oděv nebo třeba na hamaku, nikoliv přímo na kůži, protože ke kontaktu s látkou musí dojít dřív, než hmyz usedne k hostině.

- pokud nerozumíte nějakému termínu (v tom článku pro lékaře), tak zkuste tohle http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/ - pokud používáte Operu, doporučuju zahrnout do svých vyhledávačů, já to mám pod zkratkou cs (cizí slovo)
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Re: Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od kurťa »

Proti obtížným komárům a muškám teď přes léto používám hodně černou moskytiéru přes hlavu. Černá barva zabezpečí dostatečnou viditelnost skrz, zároveň síťka poslouží jako zastínění světlé tváře v přírodě. Hmyz se tím sice neodpudí, ale v kombinaci s kloboukem, který nosím, je síťka dál od tváře, takže je po chvilce nevnímám, což je jedním z cílů - udržet pozornost na focení.

V armáčích se dá sehnat od 80,- . Doporučím dodatečný nástřik repelentem.
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

Zkoušel jsem teď v týdnu 2x oba druhy repelentů najednou - repelentní indulonu na kůži - ruce, nohy, krk a oblečení jsem pak postříkal z obou stran diffusilem plus. Šel jsem na houby - hodně trávou po krajích lesa, u potoka apod., prostě cestou necestou. Za celou dobu po mě lezlo jedno klíště po oblečení, které jsem hned zbystřil, protože koukám na kalhoty cca každých 10 min. kvůli havěti. Komáři ani mouchy mě neobtěžovali, kloš do mě vrazil jen jeden, nebo spíš já do něj. ... Týden před tím jsem vešel pár metrů do trávy za barákem a večer už jsem odstraňoval dvě klíšťata, v okolí jsou u nás pak v lesích i cedule s upozorněním na ohnisko klíšťové encefalitidy. Takže repelenty pěkně fungují a možná je lepší je takhle kombinovat. ... Ještě by možná stálo za to zkusit si doma vyprat šaty v nějakém výluhu ze silně aromatických rostlin - měsíček, hřebíček, atd ... to by mohlo odpuzovat i lidi :)
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

A ještě je dobré požírat B-komplex. Vylučuje se v potu a havěť to nějak nemusí. V pivu je béčko taky obsaženo, ale to množství je o dost menší než v těch kapslích. Pokud se to bude někdo snažit dorovnat, foťák už v ruce asi stejně neudrží. Vitamín je třeba si vzít už někdy ráno, aby to začalo fungovat, požívat se musí ale po delší dobu (přes sezónu). :listen:
michy
VIP
VIP
Jméno: Jiří Míchal

Příspěvek od michy »

No ja ten B-komplex pouzival a nejak bez vysledku, jestli neni treba ho spise uzivat dlouhobe treba uz od jara
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

michy: Možná se špatně potíš : D

Je lepší to všechno nějak kombinovat, aby se zvýšila pravděpodobnost, jistota u těhle věcí nebude nikdy. V rádiu byl nedávno rozhovor s nějakým odborníkem, říkal mimo jiné, že asi 1/5 lidí má asi něco v krvi nebo něco jinak v potu, že na ně hmyz a další potvory moc nejde. Jinak na skupině krve nezáleží.
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Příspěvek od stugent »

Po mně jednou klíště lezlo a taky se na mě jedno dokonce přisálo. Dost jsem se vylekal, protože jsem si myslel, že na mě nejdou. Nechal jsem se očkovat a od tý doby už se ani neprohlížím. Repelenty ani žádné tablety nepoužívám. Možná je to pivem, ale nemyslím si, že bych ho pil víc než ostatní. : beer:
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
jbenak
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Jiří Benák

Příspěvek od jbenak »

Klíšťat u nás bylo jak naseto. Zajímavé bylo, že zrzavý kocour jich měl denně nejmíň 10 nových, černá kočka 1-2 za týden. Přitom loví na stejných místech. Na mne klíšťata nejdou (a to se věčně válím v trávě a křoví), přisuzuji to léku Milurit :-) Za to kloš na mě dělá nálety sotva vlezu na nějaké srnčí "ložiště". Letos v srpnu jsem byl taky hodně "poštípaný od svilušek". Nemohu si na správný název těch mikroskopických potvor (co se zavrtávají do kůže) vzpomenout. Na ty neplatí nic, jen se vyhnout místu kde se zrovna vyskytují. Letos je zase asi po 10 letech máme. Prý je přitahují "peckoviny",a letos se urodily :-)
K repelentům mám odpor, nemohu se zbavit dojmu, že plácat na sebe ty chemikálie moc zdravé nebude. Navíc jsme na tom zrzavém kocourovi nějaký repelent na klišťata zkoušeli a nemělo to viditelný účinek.
Takže to očkování je asi nejlepší částečná prevence.
Priman
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Honza Řehák

Příspěvek od Priman »

Tak já sice nepodléhám mediální masáži ohledně klíšťat (byly, jsou a budou stejně jako choroby, které přenášejí), sám jich pochytám za rok poměrně dost jak na sobě tak na svých domácích mazlíčkách, ale proti komárům a klošům jsem pořídil Diffusil plus a můžu říct, že dost dobře funguje. Na Třeboňsku v létě by se to bez něj asi nedalo, klasický Repelent byl v mém případě o poznání méně účinný.
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od taek »

Sviňáci už pomalu vylézají. Taky je touhle dobou akce na očkování proti encefalitidě, do konce dubna je první dávka o něco levnější.

https://www.ockovacicentrum.cz/Articles ... itida.aspx
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od stugent »

Ono se ani později očkovat nedá. První dávka musí být dřív, než vylezou.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od iguana »

50% mojich vyletov v lese skonci tym, ze si prinesiem nejake to kliestatko : x (ked niesom na biku)... obcas pouzivam repelent, ale inak nic...
Canon PowerShot SX20 IS
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
LorDP
stálý
stálý
Jméno: Petr Salinger

Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od LorDP »

Já jsem se byl očkovat tento týden.Cena 1. vakcinace 500CZK a aplikace u doktora 200CZK (to bude ale jak kde) Moje pojišťovna (ministerstva vnitra) přispívá 200CZK do konce března tuším. Celkem to bude asi 2100 a každé 3. roky se přeočkovává jednou dávkou. Jinak ještě uvažuji nad žloutenkou typu A,B tam to stojí kolem 3000. Lepší je vyhodit ty prachy za očkování než potom trávit čas v nemocnici.

Jinak loni jsem neměl ani jedno. Naštěstí.
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
Indian
VIP
VIP
Jméno: Michal Pešata

Klíšťata a podobná havěť

Příspěvek od Indian »

Aha to nějak zdražili:-) ja platil asi 1200 komplet:-)

Jinak žloutenka A, B za mě vyšla (ta komplet sada dvě hned a poslední po půl roce (ale pak to vydrží asi na věky, resp samy nevědí:-) mě vyšlo na 1500*3 čili 4500 (asi bych si do dával pouze pokud někdo hodla cestovat do 3tích zemí:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Mau Loftin

Příspěvek od Mau Loftin »

stugent píše:..... Nechal jsem se očkovat a od tý doby už se ani neprohlížím......
:!: Tak na to pozor :!: - to je velká chyba! Očkování rozhodně není stoprocentní, ale hlavně ! není zdaleka proti všem nebezpečným nákazám !

Vyzkoušel jsem snad všechny spreje a Béčka a všechno možné. Nic moc. Diffusil repelent měl né jen klíšťata odpuzovat, ale i rovnou zabíjet! - no nic no, prohlížel jsem si, jak se po nastříkaném místě hned asi tři klíšťata v klidu procházejí :)

Nejúčinější obrana:
prohlížet se! - naučit se reflex, že každý den (tedy alespoň od jara do podzimu) se večer před spaním důkladně prohlédnout.

Statistika:
dle mých informací: pravděpodobnost, že chytnete nakažené klíště, je asi 1:3 a z toho 1:3 že vás nakažené klíště nakazí. Včasným vyndáním zakousnutého klíštěte riziko významně snižujete.

Jak vyndat klíště:
vyvarovat se jeho rozmáčknutí (tj. žádné pinzety) a jeho vyblití (tj. žádné oleje). Nejlepší je tzv. "háček na klíšťata" http://jpg.lekarna.cz/images/products/v/30719.jpg - kus neuvěřitelně drahého plastu :), navíc to s ním moc nejde vyndat :) - chce to trpělivost. Po vyndání ranku zastříknout jodisolem (či nějakou desinfekcí)
Odpovědět

Zpět na „Výstroj a maskování“