Nestíháme dohánět slovenskou produkci Erika Baláže nebo Toma Hulíka a Orchis v tom zatím evidentně nepomůže.
Tlačí na pilu. Místo aby obohatili dobrou řemeslnou kameru aerozáběry, přecpou tím celej film. Střih se hodí do videoklipu, ale pro člověka, kterej se chce kouknout na to, co se mu zalíbí, je nesmyslně rychlý. Na začátku to kazilo ještě to dokreslování linií. Ani nevím, proč tam bylo, když celej zbytek filmu to autoři znovu nevyužili, respektive jednou na superkrátký moment. Kamera se nezastavuje, a pokud chtěli tvůrci kochání z hezkosti nějakého místa, právě tohle je ten moment. Místo toho hejbou záběrem nebo zoomují, když se tam třeba hejbou mraky, v květu se hejbe hmyz. V průběhu mě taky začlo štvát na těch aerozáběrech, že se hrozně rychle točí. Opět si nelze nic vychutnat. A furt do kola. Moderní způsoby jo, ale udělat z nich nosný pilíř u půlhodinovýho dokumentu už je kolotočářský.
Do toho ta muzika, která by mohla do téhle podoby gradovat, ale snaží se o monstróznost tak často, že už za deset minut začne bejt otravná.Kolem dvacáté minuty, už je to trapné jak pokus o drama v turecké telenovele.
Textově slabý, jednoduchá sdělení střídají vědecké pojmy. Pro koho ten dokument je??? V tomhle zase ideovej eintopf. Kamzíci jsou drobností, to nebude nikdo hledat a pro Jeseníky je fuk, odkud jsou.. Perlama je spíš stylistika vět komentáře. Věta "Jsme v nadmořské výšce 1100 metrů nad mořem", to je hardcore

Hlas už byl zmíněn, pro mě taky overlimit a zase stejný tón furt dokola, kterej začne štvát.
Přemýšlel jsem, co mně nejvíc vadí od druhé půlky, protože už zmíněnou řemeslnou pouťovou kýčovitost jsem vypustil. A nakonec na to přišel. To nemá nápad, odkud kam to má diváka vést. Je to jen slepení záběrů a přečtení komenáře a jedeme na další záběr.
No, těšil jsem se. Z výsledku ale nadšenej nejsem, spíš zklamanej. Nadšení pro efekt by nemělo zastínit režii, scénář. Pak vzniká dort od pejska a kočičky, kterej ale nevyvolává pěknej zážitek.