Skokan hnědý - Rana temporaria - Skokan hnedý

- video
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
Odpovědět
RollsRojs
VIP
VIP
Jméno: Lukáš Pich

Skokan hnědý - Rana temporaria - Skokan hnedý

Příspěvek od RollsRojs »

Dnešní příspěvek bude vysoce neaktuální, ale zároveň velmi aktuální. Na různých místech České republiky se totiž v těchto dnech rozjíždí páření žab, zejména skokanů hnědých. Záběry, které právě sledujete, jsou už tři roky staré, jen v mém portfoliu dosud neměly samostatný videoklip. Chopil jsem se tedy příležitosti a slepil z nich video, v němž vám výjimečně můžu ukázat, co se v přírodě děje právě teď :-)

Skokan hnědý je druh žáby, který tráví většinu roku na souši mimo vodu. V důsledku teplého počasí posledních dní skokani opustili své zimní úkryty a teď se vydávají na místa hromadného rozmnožování. Až na vás někde vybafne termín „jarní migrace obojživelníků“, tak to je přesně ono. Žáby se setkají v mělké tůni, lesním jezírku nebo na okraji rybníka a brzy poté tam nakladou vajíčka. Pokud vás skokaní biologie zajímá detailněji, doporučuji k přečtení například tento článek: https://obojzivelnici.wbs.cz/skokan-h...​

Najít místo, kde se skokani takto krásně shlukují, a taky vyhmátnout správný čas byl docela oříšek. Lokalitu jsem si v roce 2018 vytipoval víceméně naslepo a navštívil ji celkem 8x, než se mi žabí srocení konečně podařilo trefit. Hluboké mručení už z dálky prozrazovalo, že přicházím v pravou chvíli. Když se člověk přiblíží k tůni, skokani bleskurychle zmizí pod vodou a dočasně je po představení. Stačí ovšem nehybně počkat zhruba 10-15 minut a na hladině se opět začnou objevovat jednotlivé hlavičky. Jakmile první odvážlivec zabručí, ostatní se brzy přidají a koncert zase nerušeně pokračuje.

Kvůli dobrému úhlu pro natáčení jsem si musel lehnout přímo do mělké vody ke skokanům. O kus dál v jezírku ještě plavaly kusy ledu, takže to nebylo nic extra pohodlného, ale na to jsem v tu chvíli příliš nemyslel. Rozvášnění skokani, kteří se šmrdolili těsně okolo a občas mi dokonce vyskočili na předloktí, mé smysly naplno zaměstnali. Dodnes s nadšením vzpomínám, jak mi z jejich usilovného bručení vibrovaly snad i kosti. Ležel jsem tam s nimi tenkrát skoro dvě hodiny, a teprve na konci mi došlo, že vlastně celou dobu v kapsách máčím náhradní baterky do kamery. Za ten parádní zážitek to ale rozhodně stálo. Celou cestu k autu jsem se potom usmíval jako měsíček na hnoji :-)

[video]https://www.youtube.com/watch?v=ThmsgmK ... %C5%A1Pich[/video]
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Skokan hnědý (Rana temporaria)

Příspěvek od Mouka »

To je šílený mumraj, tohle jsem ještě neměl tu čest vidět. Paráda. Lukáši!
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Radost pohledět. Líbí se mi, že je tam i záběr jak pak to místo vypadá se snůškou.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

Je to výborný! Jak jsem zavřenej v Praze-východ, snažil jsem se v posledních dnech objet, co se dalo a hnědých je tu zoufale málo. Vím o několika místech, kde jsou, ale všude jsou to jednotky kusů. Žádný takovýhle místo jsem tu nenašel.
Mám pocit, že hnědáci za poslední dvě desetiletí zmizeli z krajiny opravdu drasticky a zasloužili by si změnu stupně ohrožení, jako jediní z našich obojživelníků nejsou nijak chráněni..
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Příspěvek od aqualife »

Opět veliká krása, úplně mě to dobilo po té zimní depce, která pod vlivem nejen coronaviru byla výrazná. Škoda že to nejde rozkliknout na celou obrazovku mého 4K :-).
RollsRojs
VIP
VIP
Jméno: Lukáš Pich

Příspěvek od RollsRojs »

aqualife píše:Opět veliká krása, úplně mě to dobilo po té zimní depce, která pod vlivem nejen coronaviru byla výrazná. Škoda že to nejde rozkliknout na celou obrazovku mého 4K :-).
Proč by nešlo? Rozklikni si to na Youtube a hoď na celou obrazovku : wink:
Odpovědět

Zpět na „PLAZI. OBOJŽIVELNÍCI, RYBY“