Hledani hadu (v cizine)

- prostě volná diskuze, pomoc s kompozicí, postprocessem atd.
Odpovědět
Tadeas
běžný
běžný

Hledani hadu (v cizine)

Příspěvek od Tadeas »

Zdar ,
rad bych se zeptal na tipy, jak hledat, resp. zpozorovat hady. Stravil jsem znacnou cast tohoto roku v tropech, vcetne cetnych nocnich pochuzek, ale hadu jsem videl minimum a pokud, tak vetsinou byli na ceste, nebo jsem byl s pruvodcem. Nejsem uplne slepej, nevidim toho tolik jako dobry pruvodce, ale u ostatnich taxonu jsem s to vsimnout si leccehos , treba lenochodu nebo ruznych strasilek. Ale ty hadi, to fakt ne... Meli byste nejake tipy? Hledate strukturu, tvar, texturu...? Vim ze hadi jsou objektivne tezci, ale urcite je zpusob, jak si to usnadnit. Ted jsem zrovna v Kostarice, kdybyste nekdo mel jó konkretni tipy.
Dekuji. :)
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Hledani hadu (v cizine)

Příspěvek od Klaca »

Obávám se, že tady ti nikdo kloudnou odpověď nedá a dost možná ani univerzální neexistuje. S tropy moc zkušeností nemám (všehovšudy dvě cesty do jihovýchodní asie). Určitě je ale třeba mít nějakou znalost konkrétních druhů, biotop/ nadmořská výška, způsob života (zemní/ stromový), aktivita (denní/ noční), potrava (žáby, ptáci, savci, jiný hadi..). Když dám nějakej příklad - chřestýšovci, typicky stromoví hadi s noční aktivitou. Na zemi zcela výjimečně, loví primárně žáby a ptáky, některý druhy i drobný savce = v noci s baterkou na větvích křovisek kousek nad zemí až vysoko v korunách stromů, ve svitu baterky jim hezky svítí světlý břicha. Na druhy lovící savce bývají produktivní skládky (úkryty a dost potravy). Hodně druhů se stahuje do blízkosti lidí, pokud narazíš na betonovou nádrž/ studnu/ cokoliv do čeho se dá spadnout a už nevylízt, zkontrolovat to. Dobrý bejvá v noci projít nebo autem projet cesty a silnice (roadcruising), loví tam žáby, je to pro ně přehlednej terén a za nima tam jdou hadi, to je asi vůbec nejjednodušší způsob. Jinak určitě okolo vodních toků, stačí i malej potůček, opět se tam stahuje potrava. Pokud nemáš zkušenost ani znalost, doporučuju najít někoho lokálního, kdo se v hadech vyzná, je to produktivní a hlavně bezpečný, hodně druhů tam je toxicky významných.. Zrovna v kostarice předpokládám, že by neměl být problém najít nějakýho herping guida.
Tadeas
běžný
běžný

Hledani hadu (v cizine)

Příspěvek od Tadeas »

Diky za odpoved. Mne ale tak nejde o konkretni druhy, spis o to, ze chodim lesem, tady spis ve dne, ale i v noci, a ty hadi tam proste jsou; a ja je mijim ve zcela neblazene nevedomosti. Priklad, v Cahuite jsou naprosto bezni krovinari kroviti, jsou dokonce obcas zluty a ja nevidel ani jednoho. Tak mi jde spis o to jak si vsimnout toho, co tam je, nez vylozene cilene vyhledavani konkretniho taxonu.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Hledani hadu (v cizine)

Příspěvek od Klaca »

Většina druhů tam bude mít noční aktivitu, tj. přes den jsou prostě schovaný, nebo někde nehnutě leží. Je to těžký, v noci to bude určitě jednodušší. Zrovna křovináři (rod Bothriechis) jsou chováním i vzhledem velmi podobní zmíněným chřestýšovcům. Určitě ale pomůže zkušenost nějakýho vidět, získat nějakou zkušenost a tam stále platí, co jsem psal dřív - zkusit sehnat nějaký lokláního herping guida alespoň na jednu noc, pak to můžeš zkoušet dál sám.
Odpovědět

Zpět na „VOLNÁ DISKUZE“