Lacné letenky

- společné cesty za fotografováním
Pravidla fóra
Chystáte se na víkendový nebo i delší fotovýlet za zvěří? Chcete se podělit o náklady na dopravu, pobyt a zároveň vám není proti srsti přítomnost dalšího fotografa, ba naopak? Uveřejněte zde tedy pro ostatní vaše plány.
Odpovědět
Luk4ss
zimní host
zimní host
Jméno: Lukáš Belák

Lacné letenky

Příspěvek od Luk4ss »

Ahojte.
Občas mi vyskočia upozornenia na nejaké akciové letenky, na ktoré treba reagovať v priebehu minút, maximálne hodín, kým sa za tu cenu nerozpredajú. Avšak keď to chcem poňať ako fotovýlet a z kamošov nikto nefotí, tak to väčšinou skončí tak, že tu akciu nevyužijem. Až na pár prípadov, keď som išiel aj sám, ale tým pádom platím "single suplement" za ubytovanie (pokiaľ tam nemajú jednolôžkovú izbu alebo hostel) a za prenájom auta a pohonné hmoty.
Preto mi kvôli zdieľaniu nákladov napadlo spýtať sa tu.
Vzhľadom na moju polohu kde bývam, väčšinou pozerám letenky z Viedne, Katovíc a Krakova.
Ak by niekoho niečo z toho zoznamu nižšie reálne zaujímalo, môžeme si vymeniť kontakty a keby sa niečo objavilo, by som zavolal/napísal, či v tom termíne môžeš/nemôžeš, ideš/nejdeš. Ako som písal v prvej vete, niekedy záleží na minútach.

Vypíšem nejaké krajiny, ktoré mi teraz tak napadajú, že by som rád navštívil. Ale ak tam aj tvoja vytúžená krajina nebude, kľudne sa ozvi, možno mi ju iba nenapadlo napísať a tiež by som tam rád išiel. :)

Európa:
Faerské ostrovy – na krajinkárske fotky
Island – na útesové vtáky, tulene, veľryby, polárne líšky atď. Už som tam bol dva krát, takže to tam celkom poznám. Tento rok ak by som tam mal ísť, tak v júni.
Nórsko – pižmone

Afrika:
Maroko – plazy (Klaca? :))
Madagaskar – plazy, lemury atď. (ale to mi tento rok asi nebude vychádzať časovo/finančne)

Amerika (taktiež, to mi asi tento rok nebude vychádzať):
Brazília – Pantanal
Ekvádor
Guyana
Kostarika

Ázia: (o týchto krajinách ešte nemám moc naštudované, iba som videl odtiaľ parádne krajinkárske fotky, tak ma na to nalákali. Ale nejakého snežného leoparda keby sa podarilo vidieť, nenahneval by som sa :P )
Kyrgyzstan
Kazachstan
Mongolsko
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Lacné letenky

Příspěvek od makara »

Noo ono je to tazko v dnesnej dobe niekoho najst ... Ja tak chodim sem tam niekde ked sa ukaze prilezitost .. Posledny krat tak som bol vo Skotsku ...
Ale radsej chodim autom , kedze vybavenie je objemne a tazke .. ale da sa aj tak ist len tak na lahko : D
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Luk4ss
zimní host
zimní host

Lacné letenky

Příspěvek od Luk4ss »

Samozrejme, fotograf si oproti bežnému dovolenkárovi musí zaplatiť za ďalšiu batožinu na fototechniku, ale je rozdiel, či ten príplatok platí k letenke napr. za 250€, alebo v zľave za 50€. :)
Preto nelietam tam, chce chcem ísť, ale tam, kde chcem ísť a je akcia. :)
A áno, s autom je tá výhoda, že človek je limitovaný iba objemom batožinového priestoru.

A keď spomíname auto, tak doplním ďalšie miesta, ktoré mi v tom prípade napadli na spolujazdu:
Poľsko - na zubrov, losy atď. (tak ako ty chodievaš)
Maďarsko - Hortobágy
Rakúsko-Taliansko-Slovinsko - dvojtýždňový okruh na jar alebo jeseň, ale to by bol skôr krajinkársky fototrip. V rakúsku cez Grossglockner (kozorožce), do Talianska do Dolomitov a odtiaľ do Slovinska do Triglavského národného parku.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Lacné letenky

Příspěvek od Klaca »

Ahoj, tohle jsem nechytnul, tak reaguju s půlročním zpožděním. Do Maroka bych určitě rád, se mnou je ale teď potíž, že přes práci/ rodinu urvu pro sebe maximálně týden za rok a tak vždy pečlivě zvažuju, jak ho využít. Maroko je velký lákadlo a určitě tam někdy chci. Zároveň ta poušť nikam neuteče a geopolitická situace je tam dobrá - dá se to odložit na úkor něčeho jinýho, kam to třeba za pár let nepůjde vůbec. Vědět si dát můžem, ale plán na příští rok vůbec nemám.
Do Maroka se pravidelně dělají komerční herpeto-tour, kam se dá přidat a není to astronomicky drahý. Je to hlavně o vybírání cisteren. Pravděpodobnost, že uvidíš pestrou škálu druhů, je velká. Zároveň tam (snad) bude někdo, kdo umí bezpečně manipulovat s kobrou/ echiskou/ bitiskou - bez zkušeností za mě ideální volba. Je dobrý si uvědomit, že co do toxicity a dostupný zdravotní péče je to hodně jinej level, než Evropa :) Pak hraje roli termín, brzký jaro bude dobrý na opravdovej herping v terénu, hodně chodit a šance vidět něco venku, kvantita bude ale určitě menší( cisterny nemají moc smysl, budou plný vody), může to být super, ale časově náročný. Nebo pak konec léta-podzim, tam je to primárně o cisternách a co do nich napadá..
Luk4ss
zimní host
zimní host

Lacné letenky

Příspěvek od Luk4ss »

Ahoj.
Čo som pozeral herpeto-tours do Maroka, tak som našiel za 1100 € a viac (cena bez letenky) na týždeň.
Keď si pozriem prenájom nejakého malého auta, ubytko atď., tak by sa to dalo vymyslieť za omnoho lacnejšie.

Teraz som sa napríklad vrátil z Bornea, a keď si to porovnám, tak ma to se vším všudy stálo 1400 €. A to som tam bol dva týždne, čiže raz tak dlho a sú v tom zahrnuté aj letenky (a že to je trochu ďalej od Európy :) ). Preto nad takými cenami komerčných tour ohŕňam nos.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Lacné letenky

Příspěvek od Klaca »

Netvrdím, že je to 100% výhra, jenom podotýkám, že je třeba zvážit i věci okolo. Je hezký podívat se levně na vlastní pěst do Maroka, ale musíš si všechno najít sám, nějakej čas strávíš vyřizováním auta, sháněním žebříku a klidně se může stát, že odjedeš s prázdnou. Neznáme se, nevím kolik máš zkušeností s manipulací s jedovatými hady, ale afrika už není legrace. Nechceš skončit v Marocký nemocnici s kousnutím od čehokoliv (v případě hned hned několika tamních druhů se tam ani nemusíš dostat včas). Když zvážíš tohle všechno + pravděpodobnost nálezů, není za mě organizovaná tour úplně blbej nápad (pro méně zkušenýho člověka). Viděl jsem ceny pod 100€/ den, kde bylo vše krom letenky, to mi nepřijde hrozný.
Tadeas
běžný
běžný

Re: Lacné letenky

Příspěvek od Tadeas »

Takové řešení napůl je sehnat doporučení na průvodce a zajistit si všechno (auto, ubytování, jídlo) sám. Případně auto může mít průvodce. Pak platíš přímo jemu a neřešíš marži všude jinde, můžeš si vybírat levnější hotely, levnější restaurace apod. Těch průvodců i můžeš mít víc na různých místech: Takový model jsem já měl na Madagaskaru (tam jsou teda průvodci povinní) a nakonec to nebylo drahý.
Tyhle tours jsou často (zejména u savců) zaměřený na luxus hledající bohatou klientelu, tuhdá jsem viděl týden v Rumunsku (na pozorování, ne na focení) za asi 3500 €, takže tak. Jsou ale určitě levnější a významně pracnější řešení, za mě výsledek třeba 90%, cena <50%, pracnost tisíce % navíc :D
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Odpovědět

Zpět na „Fotovýlety“