První makro pro Nikon F: Tamron 90 mm vs Sigma 150 OS/ne-OS

Odpovědět
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Ahoj,
rád bych si koupil svůj první makro objektiv, na focení zvířat od malých členovců po malé obratlovce. Tady spousta lidí dělá pekný makro fotky a někteří i docela postarší technikou, tak mi určitě nějaký ostřílený praktik bude moci poradit. :)
Teď fotím makro na Tamron 100 - 400 s achromatickou čočkou od Marumi 54 mm +3D. Mám to na magnetu, takže je mnohem jednodušší nasadit čočku než měnit objektiv.Výhodou je pracovní vzdálenost přes 30 cm i na zvětšení 2:1, nevýhodou je, že je to celé velké, těžké a špatné se s tím hýbe. Zároveň budu asi brzy kupovat 150 - 600 a tam mám po srandě, protože na takhle velkou čočku už 54 mm nebude stačit.
Oba Tamrony mají zvětšení přes 1/4, což na DX reálně dává obraz odpovídající skoro 0,4x zvětšení, takže makro chci na věci, které chci zvětšit víc a dostat se k nim blíž.
Mám ještě Laowu 15 mm, ale to jsem koupil až letos, takže jsem neměl moc příležitostí ji vyzkoušet v terénu a taky ji nepovažuju za makro, spíš hodně přibližující širokáč.
Nosím s sebou D500 s teleobjektivem a k tomu D600 s dalším. Teď je na něm většinou Laowa, mám ještě 24 - 120 (a 16-85).

K tomuhle bych chtěl přidat ještě nějaké standardní makro. Chtěl bych AF, mám astigmatismus a do hledáčku vidím blbě i s dioptrickou korekcí. Když bych jel na dovolenou někam do tropů, chtěl bych si vzít 2 těla, tele, podle programu buď FX (víc času ve městech nebo po horách) nebo DX (víc času na zvířatech, tak teď jezdím mnohem víc) záklaďák, Laowu a to makro. A samo blesk, V860, a baterky a tak... Což je fakt hodně a řeším teda, jak ten objektiv bude těžkej. A velkej, do batohu se mi vejde do asi 15 cm délky, nicméně nevím ještě, jestli se mi do něj vejde ta 150 600. Nicméně myslím, že ve vegetačním období budu to makro používat dost i tady.
Rád bych se vešel asi do 10 000 na bazaru.

Protože mám jen zoomy, myslím, že budu unešen IQ jakéhokoliv z těchhle skel:

Tamron F017 90 mm f/2,8 VC USD
2016, 600g, weather sealed

Pracovní vzdálenost: 14 cm
Se clonou: 8 cm
Tamron má všechno, co bych chtěl, ale taky jednu z nejkratších pracovních vzdáleností (nicméně podobnou jako všechny 90/100/105 mm). Problém by mohl být s kompatibilitou, kdybych přešel na Z, ale to zatím neřeším (a možná to už vyřešil Tamron). Na prodej je jich po Evropě spíš míň.

Sigma 105 mm f/2,8 EX DG HSM
2011, 725 g

Pracovní vzdálenost : 14 cm
Se clonou: 9 cm
Sigma 105 působí dobře, ale Tamron je vlastně ve všem objektivně porovnatelném lepší. U Sigmy údajně také často bývá potíž s kompatibilitou EX DG skel a nikoních těl.

Tokina 100 mm ATX-i / pro f/2,8
2019, 490g

Pracovní vzdálenost 11,5 cm
Se clonou: Nenašel jsem specifikaci, ale podle obrázků <<8 cm.
Jedinou výhodou Tokiny je cena a hmotnost. Krátká pracovní vzdálenost, neutěsněno, neostří bez šroubu v těle (takže na FTZ).

Nikkor AF-S 105 mm f/2,8 VR
2006, 790g

Pracovní vzdálenost 11,5 cm
Se clonou: Zase jsem, překvapivě, nenašel specifikaci, ale clona vypadá že je alspoň 70 % délky objektivu, takže možná < 5cm.
Podle toho, co jsem se dočetl, nejde o tak dobrý objektiv jako Sigma nebo Tamron. To stáří začíná být vidět. Servis Nikonu je ukrutně drahý.
Bylo mi doporučeno zvážit AF-D verzi, ale to už je fakt prehistorie.

Takže tohle je ten základní 100 mm čtyřlístek, ale protože to chci na věci co umí běhat a lítat, kouknul jsem se ještě na starší skla s delším ohniskem.

Nikon 200 mm je daleko přes můj cenový, váhová a rozměrový limit. Totéž Sigma 180 mm.

Ještě jde sehnat prehistorický Tamron 180 mm, ale to už je taky hodně staré sklo.

Sigma 150mm f/2.8 APO Macro EX DG HSM
2006, 895 g

Pracovní vzdálenost: 20 cm
Se clonou: 15 cm
Taky staré sklo, není o moc těžší než Sigma a nikon 105, ale pracovní vzdálenost je skoro dvojnásobná. Kromě utěsnění proti vlhkosti a prachu má všechno co bych chtěl, ale nejsem si jistý, jak je to s kompatibilitou: I tady na fóru se řeší potíže s AF.

Sigma 150mm f/2.8 APO Macro EX OS DG HSM
2011, 1150 g, weather sealed

Pracovní vzdálenost: 18,5 cm
Se clonou: 12 cm
Původně jsem myslel, že tahle OS je jednoznačně lepší než ne-OS, ale po přečtení zdejšího vlákna se to tak se zapnutým OS tak moc nejeví. Zároveň je už stejně těžká jako Tamron, nevím ,jestli bych jí udržel v jedné ruce a v druhé třeba blesk: no asi ne. Pracovní vzdálenost je kratší než u ne-OS verze.

Závěr:
Takže z tohodle mi výchází, že bych měl koupit buď Tamron F017, nebo jednu ze 150 mm Sigem.
Nemám zkušenosti s takhle krátkou pracovní vzdáleností, protože se svou současnou "makro" sestavou mám pracovní vzdálenost 30 cm. Takže otázka asi je, jestli fakt hrozně nutně potřebuju těch 20/15 cm místo 14/8 cm.
Další drobná výhoda Tamronu oproti Sigmě je, že bych na něj mohl použít tu svou 54 mm čočku, což se na 72 mm závit zdá už málo, ale to je detail.
Alternativa samozřejmě je pořídit zase zvětšovací čočku, ale to by musela bejt alespoň 76 mm, celý by to bylo ještě o kilo těžší, a i s tou čočkou by se docela špatně manipulovalo (a možná by byla i podobně těžká jako ten Tamron 90 mm :D ).

Co byste mi doporučili?

Pro zajímavost, tady je téma, které jsem založil na DPReview:
https://www.dpreview.com/forums/thread/ ... t-68212406
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Co si máš vybrat neporadím, ale spíš neuvažuj o nějaké předsádce, kresbu jen zhorší ať děláš co děláš.
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Příspěvek od MartinP »

Tadeas: Měl jsem obě verze sigma 150/2,8, obě špičkové, ale stabilizovaná (OS) určitě lepší o ten stabilizátor! Na focení z ruky naprosto nutné. 150mm je skvělých (i na divadlo, koncerty). Krátce jsem zkoušel i sigmu 105 a Nikon 105 a za mě jsou sigmy 150/2,8 lepší.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

To je těžké. Někdo fotí skládaná makra brouků nebo pavouků, někdo třeba motýly nebo vážky a podle toho budou lidi radit.
Na brouky je lepší skládané makro z více snímků (a k tomu jsou potřeba další pomůcky), motýli se z některých úhlů vejdou do hloubky ostrosti bez problému na jeden snímek. I proto brouky fotí málokdo.
Čím delší ohnisko, tím menší hloubka ostrosti = problém u drobného objemnějšího hmyzu. Ale zas čím delší ohnisko, tím univerzálnější objektiv, protože se s ním dají snáz fotit i motýli a vážky. Opět záleží, co chce člověk převážně fotit a jakou má trpělivost. Při focení brzo ráno asi zdrhne máloco, za dne skoro všechno.
Skládané makro je v terénu celkem problém (jsou lidi, co to dají i z ruky, ale stativ je na jistotu = další krám k tahání). Usnadnění nabízí bezzrcátka s vrstveným ostřením (https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_a ... =1&lang=cs), což je ideál, pokud chce člověk používat AF a dosáhnout větší hloubky ostrosti. Další výhodou bezzrcátek je opravdu přesné ostření a možnost si snáz zaostřené místo přizoomovat.

Osobně bych jako první krok, když bych chtěla fotit makro s AF, prodala zrcadlovky a koupila z bazaru levné bezzrcátko s vrstveným ostřením a až pak bych koupila objektiv podle toho, co chci převážně fotit.
To asi není očekávaná rada. :)
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Zvážil bych i použitelnost až budeš časem upgradeovat ,, výš ,, .
T 90 má myslím dvě stabilizované verze, obě dobře hodnocené. Mám z D5 zbylou tu úplně poslední, na Z8 jak se jí kdy chce ( s posledním fw ). Opticky se mi líbí, je to podobné trochu Tokině 100 ATX-i, která na bezzrcadlech ale nešlape. Měl jsem i Sigmu 150 bez OS, kterou jsem časem vyměnil za Sigmu 180 OS. To bych označil za obrazově nejlepší sklo pro Fka, ale je to bestie na tahání :-) . Rychlost je u makroskel obecně ořech, nejrychlejší se mi zdá Nikon 105. Ten má takový zvláštní výstup, ne neostrý, ale takový ten ,, s životem ,, co nevypadá ostře, jako některá starší skla. Podobně vypadá ,, výstup ,, s výrazem u Zeiss Planar 100, ale to je manual a jen 1:2. Na ,, kytky ,, super. No a pěkně kreslí manuální 2:1 skla od Laowy, 60ka - tu jsem tedy neměl, a stovka. Teď mám i nikoní zetkovou 105ku, ta je ,, tak dobrá ,, až se mi moc nelíbí, takový sterilní technický výstup, mám i prťavou zetkovou Laowu 85, to je výstupem někde jako ta jejich efková stovka.
Técéček se úplně pro běžné fotky neboj, takové Kenko DGX 300 Pro 1,4x nebo N 1,4x III - tam nepoznáš rozdíl. Pozor na kombinace, nikoní a cizí nejdou zaměňovat, mechanicky se liší.
Je hodně variant co se dá pořídit, každému se může zdát lepší něco jiného.
A pozor, až to sklo budeš pasovat se světlama, kratší a zase delší ti můžou dělat víc starostí dostat světlo před čelo skla a zároveň nebourat všechno kolem ...
Hodně štěstí při volbě ... :-) .
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Ještě k tý close up čočce, Na 100-400 ( nikon Z ) krásně fungují mezikroužky, oproti čočkám ( Mám Nisi a Hoya ) jednoznačně pružnější co do vzdálenosti, Špatné není ani vyzkoušet Raynox, třeba 250ku, na ohniscích ca 200 - 300 skel malého filtrového průměru by to mohlo ,, fungovat ,, :-) .
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Díky všem za odpovědi :)
Co se týče té Sigmy 150, tak zrovna tady se řeší, že ten OS dost zhoršuje výstup: https://wildlifefotoforum.cz/viewtopic. ... =sigma+150
A zas pak asi nedává smysl mít těžší a větší objektiv o OS s tím, že bude OS pořád vypnutý.

Martina: Už jsem přemýšlel nad přechodem na OM, hlavně kvuli váze a chytrému ostření. Byl jsem ještě rok a kus zpátky zastánce FF, ale pak jsem se nechal přesvědčit na D500 a pro tele účely je ten ořez paráda. Ale zrovna skládané makro asi nebude ten důvod, který mě k tomu postrčí :) . Teď mám dvě těla, která jsou spolu 100 % kompatibilní, stejná baterka, atd.
Ale především, makro si začnu asi jen tak osahávat a pak se uvidí, co bude. Zatím nemám ani jedno makro sklo, takže tohle je první krok. Když zjistím, že půlka mojich fotek je na makro a že bych potřeboval skládat, tak pak můžu začát řešit nějakou větší změnu. Ale teď potřebuju ten objektiv, no :D .
Jinak, na téma skládání makra jsem včera narazil na veselou fotku :D
https://static.inaturalist.org/photos/274520851/medium.jpeg

ladysk: Tak já už tu čočku mám a používám na 100-400. A tím, že sundat jí trvá asi vteřinu a další tři vteřiny jí někam uklidit, tak myslím, že je to pružný docela dost: ale je to prostě těžký a velký :) .
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Příspěvek od MartinP »

Tadeas píše: Co se týče té Sigmy 150, tak zrovna tady se řeší, že ten OS dost zhoršuje výstup: https://wildlifefotoforum.cz/viewtopic. ... =sigma+150
A zas pak asi nedává smysl mít těžší a větší objektiv o OS s tím, že bude OS pořád vypnutý.
Nemám tuto zkušenost - ale používali jsme na klasických nikon zrcadlovkách, ne na bezzrcadlech.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
Zbyněk.N
VIP
VIP
Jméno: Zbyněk Nantl

Příspěvek od Zbyněk.N »

Pokud chceš starší sklo tak bacha na to že sigma 150mm bez OS nefunguje na D500 ani na d5600 ani na D600 s ostřením přes živý náhled, af zkrátka neostří , jen přes hledáček. Jinak opticky super sklo za bazarový peníz. U Sigmy 105 by měl af fungovat af normálně také jsem ji měl stejně jako mám Sigmu 150. U sigmy105 mi vadí že nemá stativovou objímku jako 150, víc se to klátí na stativu jinak opticky taky bezva sklo.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

Upřímně jsem přesvědčen, že není zásadní rozdíl v ostrosti makro skel. Po PP ty drobný rozdíly nepoznáš, navíc bude se to nepatrně lišit i kus od kusu. Určitě je ale rozdíl v ohnisku a váze a tam si musíš říct sám, co s tím vlastně budeš primárně fotit a jak moc velkej problém je, že to bude velký a těžký.

Na 150mm nedám dopustit, krom makra se dá použít i jako (pseudo)tele nebo jako (pseudo)portréťák. Je super na in-situ žáby, ještěrky, hady. Ale na úplnou droboť, pavouky, atd. mi vlastně mnohem víc vyhovuje 60mm. Pokud jdeš na 1:1 nebo i víc, odpíchnutí pozadí není vůbec issue, spíš naopak budeš rád, že hloubka ostrosti je u kratšího ohniska větší. 60mm je lehoučkej plasťák a mám ho rád, na cesty, když váha hraje roli jasná volba. Horší ostrost u stabilizované verze sigmy taky nepozoruju, zároveň ale stabilizátor takřka nepoužívám. Používal jsem starší verzi na D7100 a D750 a AF fungoval v pohodě, ale fotil jsem tehdy jen přes hledáček. Jednou rukou s tím fotit moc nejde, je to těžký.

Měl jsem kdysi starou 100mm tokinu (ještě s AF šroubem z těla) a v mezičase 105mm nikona, opticky ani jednomu nebylo co vytknout. Sigma 150 mě ale bavila a baví víc a stále ji na z6 používám. Stejně jako Martina doporučuju bezrcátko, na makro je to opravdu jiná liga než DSLR (tím spíš pokud ti nevyhovuje fotit přes hledáček). Jen bacha na tu kompatibilitu Zkový tělo a stará S150 bez OS, tam mi AF nefungoval vůbec. Ale to jsem popisoval v tom vláknu, na které odkazuješ.
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“