Foto měsíce - anketa
- administrator
- administrátor

Foto měsíce - anketa
Jak se díváte na možnou změnu nominací pro "foto měsíce", kdy by registrovaní uživatelé mohli nominovat 1 svou fotku, kterou ten měsíc vložili na fórum?
U soutěží je to běžná věc, že lidi přihlašují své snímky a nikdo nečeká, že za něj pošle fotku do soutěže soused. Tady se lidi do nominací moc nehrnou a asi se nedá čekat, že by při takové změně nějak narostl počet nominovaných fotek. Spíš čekám, že bude i tak potřeba nějaké fotky ke konci nominací přihodit, aby bylo z čeho vybírat. A kdyby byl větší zájem, tak klidně zruším limit 15 nominací v soutěži.
Nahoře je k tomuto anketa.
U soutěží je to běžná věc, že lidi přihlašují své snímky a nikdo nečeká, že za něj pošle fotku do soutěže soused. Tady se lidi do nominací moc nehrnou a asi se nedá čekat, že by při takové změně nějak narostl počet nominovaných fotek. Spíš čekám, že bude i tak potřeba nějaké fotky ke konci nominací přihodit, aby bylo z čeho vybírat. A kdyby byl větší zájem, tak klidně zruším limit 15 nominací v soutěži.
Nahoře je k tomuto anketa.
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Foto měsíce - anketa
Odpovím upřímně - mně osobně přijde, že tou anketou šla kvalita, nápaditost a přesah vybraných snímků docela dolů - když vybíral člověk, mohl vyzdvihnout špeky, ať už fotografické nebo biologické, mohl svůj výběr zdůvodnit a podat, co je na vybraných snímcích podle něj výjimečného nebo navíc. Všelidové hlasování vede k tomu, že často vyhrávají stále stejné typy fotek - a navíc, jak se fóra méně účastní zkušení dlouholetí fotografové, jsou to často pouze české snímky z "listu přání" začátečníků, ať už splňují nějaká přísnější kriteria nebo ne. Musím přiznat, že mě prostě nedojme jelen (nedejbože srnec!) v říji s nepěkným pozadím, pocitem jako z telefonu a nezvládnutým postprocesem. A to nezmění možnost přidat sám svoji fotku.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
- Martina
- VIP

Foto měsíce - anketa
Vždyť ten výběr jedním člověkem právě dojel na jakési podivné elitářství. Ti, kteří se navzájem uznávali už vybírat nechtěli a nikoho dalšího nepovažovali za vhodného k hodnocení fotek. K tomu se vracet nemá smysl, dopadlo to jak to dopadlo.
A pokud jde o soutěže, tak ty se berou emočně vždycky, každý druhý má pocit, že výběr by mohl být "jiný-lepší", jak by řekla Tornado Lou. Tedy v tom lepším případě, další možnost je pocit, že všechny fotky jsou o ničem a není z čeho vybírat. :D
Jsme malé lokální fórum fotonadšenců, tady se většinou nevybírá ze snímků těch, kterým se podařilo zachytit něco unikátního, ale z fotek, které se tu za měsíc sešly. A anketa je jediný způsob hodnocení, který dlouhodobě funguje. Lze založit téma, kde by lidi vybírali TOP 3 fotek za daný měsíc, které je oslovily a i by komentovali proč, ale pochybuji, že by se našlo víc hodnotících a že by u toho vydrželi delší dobu - málokdo se účastní i jen těch nominací. Kdyby o to byl skutečný zájem, tak už to někdo udělal - nic mu v tom nebrání.
Za mě jsou fotky z tropů apod. obdoba "z listu přání začátečníků" - lev, tuleň nebo tukan jsou na stejné úrovni jako ten český srnec, jediný rozdíl je v tom, že ta zvířata nežijí tady a že skoro stejnou fotku má často víc lidí, protože seděli ve stejném přístřešku nebo autě.
A pokud jde o soutěže, tak ty se berou emočně vždycky, každý druhý má pocit, že výběr by mohl být "jiný-lepší", jak by řekla Tornado Lou. Tedy v tom lepším případě, další možnost je pocit, že všechny fotky jsou o ničem a není z čeho vybírat. :D
Jsme malé lokální fórum fotonadšenců, tady se většinou nevybírá ze snímků těch, kterým se podařilo zachytit něco unikátního, ale z fotek, které se tu za měsíc sešly. A anketa je jediný způsob hodnocení, který dlouhodobě funguje. Lze založit téma, kde by lidi vybírali TOP 3 fotek za daný měsíc, které je oslovily a i by komentovali proč, ale pochybuji, že by se našlo víc hodnotících a že by u toho vydrželi delší dobu - málokdo se účastní i jen těch nominací. Kdyby o to byl skutečný zájem, tak už to někdo udělal - nic mu v tom nebrání.
Za mě jsou fotky z tropů apod. obdoba "z listu přání začátečníků" - lev, tuleň nebo tukan jsou na stejné úrovni jako ten český srnec, jediný rozdíl je v tom, že ta zvířata nežijí tady a že skoro stejnou fotku má často víc lidí, protože seděli ve stejném přístřešku nebo autě.
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Foto měsíce - anketa
Rozumím...možná jsem to před 15 lety cítil podobně. Rozhodně nehaním skvělé fotky, ať už je na nich cokoliv. Jen říkám, že s osobním výběrem mě to bavilo víc. Už mlčím.Martina píše:...Za mě jsou fotky z tropů apod. obdoba "z listu přání začátečníků" - lev, tuleň nebo tukan jsou na stejné úrovni jako ten český srnec, jediný rozdíl je v tom, že ta zvířata nežijí tady a že skoro stejnou fotku má často víc lidí, protože seděli ve stejném přístřešku nebo autě.
Mimochodem:
Lev pustinný 20 - 25 tis. Ohrožený
Srnec obecný 15 milionů Nízké riziko
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
- Jirka V.
- zimní host

- Jméno: Jiří Vondráček
Foto měsíce - anketa
No já jen z vlastní zkušenosti vím, že když má vybírat jeden ze členů (vítěz předchozího kola) kolikrát jsem ho musel oslovovat x-krát a ani se třeba nedobral nominací, nevěděl jak to poslat, atd. Prostě víc problémů než užitku... Já bych foto měsíce zrušil úplně
Jo a srovnávat lva a srnce mi přijde úplně mimo mísu
https://www.wildlife-foto.cz/ Nikon D500 / Z6II + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Foto měsíce - anketa
Pamatuji, že kdysi dávno sem vložil Richi nebo PetrD (nepamatuji si už přesně) pro mě jako ornitologa fantastický fotky tokajících pustovek z jižní Moravy, pro mě jasná bedna.Jenže výběr prováděl LiborK skvělý makrista který ale o ptácích naprosto nic nevěděl a tak tyhle pustovky úplně pominul.Proto souhlasím s Martinou a ne s MartinemP. Návrh JirkyV zrušit úplně měsíční hodnocení mně taky nepřijde jako odůvodnitelný, a to z toho důvodu, že to tady už teď skomírá a nechci aby to umřelo úplně jako na jednom mykologickém fóru jehož jsem byl členem. Čtyři roky jsem sem nechodil z ryze osobních důvodů, teď jsem tady rok a byl bych moc rád aby tohle fórum pokračovalo dál, aby neumřelo.
Sám za sebe si nedovedu představit, že do výběru nominuju svoji fotku.
Co mně tady vadí, že se nikdo s nikým téměř nebaví.Třeba Xbajnox napíše k fotce pěkný text a.... a nic.Tohle u těch mykologů nebylo, tam jsme si docela povídali.To samé u Subaru clubu před dvaceti lety. Tady to působí tak, že fotograf je velká osobnost, velká individualita a tak nenapíšeme nic nebo "pěkný" a tím to končí. Už je tady jen pár skalních, naprostá většina odešla a nikdo nový se neobjevuje, proto nerušme hodnocení měsíce.MartinP nějakého toho srnce určitě přežije.
Sám za sebe si nedovedu představit, že do výběru nominuju svoji fotku.
Co mně tady vadí, že se nikdo s nikým téměř nebaví.Třeba Xbajnox napíše k fotce pěkný text a.... a nic.Tohle u těch mykologů nebylo, tam jsme si docela povídali.To samé u Subaru clubu před dvaceti lety. Tady to působí tak, že fotograf je velká osobnost, velká individualita a tak nenapíšeme nic nebo "pěkný" a tím to končí. Už je tady jen pár skalních, naprostá většina odešla a nikdo nový se neobjevuje, proto nerušme hodnocení měsíce.MartinP nějakého toho srnce určitě přežije.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Martina
- VIP

Foto měsíce - anketa
Mně je zrovna tento parametr celkem jedno.MartinP píše: Mimochodem:
Chápu, že ne vždy se zadaří toho lva najít, že vidět lva v jeho prostředí je zážitek, ale za mě ta výsledná fotka není zajímavější, než ten srnec, pokud je to exotické zvíře atlasovka a na záběru se neděje nic mimořádného nebo nemá nějakou opravdu nevšední kompozici či světlo. Nemám s tím spojené ty emoce (být v tom prostředí, očekávat, že to vyjde...). Vidím jen fotku lva, na které mě většinou nemá víc co zaujmout. Emoce jsou vrtkavá věc a pokud se nepřenesou do fotky, tak je úplně jedno, co na ní je a jak moc je to vzácné. Možná proto jsou tu fotky z exotiky spíš opomíjené - víc se to blíží emocím, které zná našinec ze Zoo, než když se dívá na fotku srny, se kterou si spojí pocity z vlastního pozorování v přírodě.
- Jirka V.
- zimní host

- Jméno: Jiří Vondráček
Foto měsíce - anketa
Fotky z exotiky jsou opomíjené proto, že většina zdejších v exotice nikdy nebyla a proto jim to spíše vyvolává pocit jako v ZOO, kdežto na ty srnce narazí při každé procházce se psem. Kdo kdy fotil v tropickém mlžném lese ví, že ten pocit se nedá popsat slovy. Jasně přenést to na fotku... to je složitější úkol, na tohle je spíše vhodné video... ale ohrožené šelmy je něco, co třeba naše děti už naživo uvidí opravdu jen v té ZOO... srnci tu budou pořád a taky zajíciMartina píše:Mně je zrovna tento parametr celkem jedno.MartinP píše: Mimochodem:
Chápu, že ne vždy se zadaří toho lva najít, že vidět lva v jeho prostředí je zážitek, ale za mě ta výsledná fotka není zajímavější, než ten srnec, pokud je to exotické zvíře atlasovka a na záběru se neděje nic mimořádného nebo nemá nějakou opravdu nevšední kompozici či světlo. Nemám s tím spojené ty emoce (být v tom prostředí, očekávat, že to vyjde...). Vidím jen fotku lva, na které mě většinou nemá víc co zaujmout. Emoce jsou vrtkavá věc a pokud se nepřenesou do fotky, tak je úplně jedno, co na ní je a jak moc je to vzácné. Možná proto jsou tu fotky z exotiky spíš opomíjené - víc se to blíží emocím, které zná našinec ze Zoo, než když se dívá na fotku srny, se kterou si spojí pocity z vlastního pozorování v přírodě.
https://www.wildlife-foto.cz/ Nikon D500 / Z6II + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF
-
duffa
- VIP

- Jméno: Dušan Doležal
Foto měsíce - anketa
To už jako nikdy nevyhraju první a druhý místo naráz?administrator píše:...kdy by registrovaní uživatelé mohli nominovat 1 svou fotku, kterou ten měsíc vložili na fórum?
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
- Martina
- VIP

Foto měsíce - anketa
Hele, pokud změnu systému odsouhlasí většina, tak i tak potrvá, než se objeví první hrdinové, kteří nominují svou fotku, protože v dosavadním systému budou působit jako samožerové, kteří skromně nečekají v koutě, až si jich někdo všimne. Počítám s tím, že by bylo dál potřeba doplňovat fotky stávajícím způsobem, aby bylo z čeho vybírat. A i kdyby se časem osmělilo víc lidí, tak bych pořád nechala možnost nominovat i cizí fotku a jen bych zrušila maximální počet nominací. Tedy pořád by zůstala šance obsadit celou bednu. :Dduffa píše:To už jako nikdy nevyhraju první a druhý místo naráz?administrator píše:...kdy by registrovaní uživatelé mohli nominovat 1 svou fotku, kterou ten měsíc vložili na fórum?![]()
-
Tadeas
- běžný

Foto měsíce - anketa
Mně přijde ten současný systém dobrý. Těch opravdu dobrých fotek tu za měsíc nebývá až tak moc a cestu nahoru si (většinou?) tak jako tak najdou. Méně nominací není podle mě nízkou aktivitou uživatelů.
Šlo by třeba napsat explicitně do admin příspěvku u nominace, že jsou vítány i vlastní nominace, aby to nebylo jakože si člověk úplně tahá triko. To by bylo takové obojaké řešení: Ale na bedně budou pořád ty samý fotky, podle mě. Totéž platí, pokud by se mělo nějak nuceněji dohazovat až na těch 15 v nominaci.
Ale zjevně k anketě každý přistupuje jinak: Já třeba hlasuju pro "nejhezčí" fotku a je mi jedno, co na ní je, pokud to není vyloženě něco výjimečného (což lev, medvěd, vlk atd. podle mě není) a nebo tam není nějaká zajímavá situace: Ale to pak ta fotka má už příběh a je většinou lepší/hezčí, než fotky bez příběhu.
Šlo by třeba napsat explicitně do admin příspěvku u nominace, že jsou vítány i vlastní nominace, aby to nebylo jakože si člověk úplně tahá triko. To by bylo takové obojaké řešení: Ale na bedně budou pořád ty samý fotky, podle mě. Totéž platí, pokud by se mělo nějak nuceněji dohazovat až na těch 15 v nominaci.
Ale zjevně k anketě každý přistupuje jinak: Já třeba hlasuju pro "nejhezčí" fotku a je mi jedno, co na ní je, pokud to není vyloženě něco výjimečného (což lev, medvěd, vlk atd. podle mě není) a nebo tam není nějaká zajímavá situace: Ale to pak ta fotka má už příběh a je většinou lepší/hezčí, než fotky bez příběhu.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
- Martina
- VIP

Foto měsíce - anketa
Jak jsem psala, tak do většiny soutěží přihlašují fotky autoři, jen tady by to asi působilo jako "tahání trika", za mě zcela zbytečně. Soutěží se lidi účastní i proto, že chtějí zjistit, jestli ta jejich fotka připadá zajímavá i někomu jinému. Tady taková možnost chybí.Tadeas píše:Šlo by třeba napsat explicitně do admin příspěvku u nominace, že jsou vítány i vlastní nominace, aby to nebylo jakože si člověk úplně tahá triko. To by bylo takové obojaké řešení: Ale na bedně budou pořád ty samý fotky, podle mě.
Omezení na 1 kus jsem dala záměrně. V začátcích je skoro každý nadšený ze všeho, co nacvaká (taky mě to neminulo), a tak by se mohlo stát, že nějaký nově registrovaný začínající fotograf zavalí nominace více snímky, které mu přijdou úžasné. Když bude možnost jen jedné fotky, zamyslí se a vybere to, co je podle něj nejlepší. A zároveň pak uvidí (na rozdíl od jiných soutěží, kde jen zjistí, jestli se ne/dostal do užšího výběru) kolik dostal hlasů, což je taky nějaká zpětná vazba. To, že nakonec s vysokou pravděpodobností vyhrají fotky, které by uspěly i při stávajícím systému, vlastně ničemu nevadí.
-
Tadeas
- běžný

Foto měsíce - anketa
Mně to teď není jasný, zejména po přečtení ankety. Výsledný stav by podle Tebe měl být:
A) nominace zůstanou jak jsou a k tomu lze nominovat i (1) vlastní fotku
B) budou pouze nominace vlastních fotek
Měl jsem za to, že A) už je možné.
A) nominace zůstanou jak jsou a k tomu lze nominovat i (1) vlastní fotku
B) budou pouze nominace vlastních fotek
Měl jsem za to, že A) už je možné.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
- Martina
- VIP

Foto měsíce - anketa
Jo, platí A). Možnost nominace vlastní fotky nijak zakázaná není, ale asi každý to tu bere tak, že vlastní fotka se nenominuje.
- administrator
- administrátor

Foto měsíce - anketa
Zatím bylo v anketě jen 6 hlasů, je prodloužená do 2. ledna, kdyby chtěl ještě někdo hlasovat.